Articol publicitar

Rolul DCIM modern în a ajuta la asigurarea succesului CIO

Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul tumultuos al IT-ului de astăzi, rolul unui Chief Information Officer (CIO) se confruntă cu o schimbare radicală. IT-ul a devenit acum nucleul strategiei de afaceri pentru orice companie, iar tehnologiile digitale alimentează, destabilizează, dar și susțin economia globală și evoluția acesteia.

Traian Petric, director de vânzări pe România şi Republica Moldova, APC by Schneider Electric
Traian Petric, director de vânzări pe România şi Republica Moldova, APC by Schneider Electric

E firesc, așadar, ca un CIO să nu mai aibă doar rolul tactic, de implementare, operare și întreținere IT, ci să contribuie la strategia de afaceri și să devină lider în stimularea inovației, alinierea proiectelor IT cu obiectivele de afaceri, digitalizarea operațiunilor și impulsionarea programelor de management al schimbării.

În paralel, însă, acel rol tradițional - al furnizării de servicii IT - a devenit, și el, și mai important pentru organizații, și mai complex. La urma urmei, impactul unui CIO asupra strategiei și operațiunilor depinde de livrarea continuă a serviciilor IT. Succesul său se bazează pe menținerea operațiunilor IT moderne, sigure și durabile. Dar, într-un mediu de IT hibrid foarte distribuit, cum este cel în care operăm acum, acest lucru devine tot mai greu de realizat.

Software-ul modern de gestionare a infrastructurii centrelor de date (DCIM), optimizat pentru medii distribuite, joacă un rol important în menținerea acestei fundații solide pentru mediile hibride de centre de date, cu infrastructură IT distribuită.

DCIM tradițional a fost conceput și utilizat în principal pentru monitorizarea dispozitivelor și planificarea resurselor de spațiu IT pentru centre de date mai mari. Dar vremurile administrării unui singur centru de date de întreprindere au apus. Noile exigențe de business îi forțează pe CIO să hibridizeze centrele de date și arhitectura portofoliului lor IT prin plasarea capacităților IT în facilități de colocare și dezvoltarea de capacități edge locale.

Pe lângă gestionarea și menținerea operațiunilor rezistente și sigure în toate aceste site-uri, unui CIO i se cere acum să raporteze despre sustenabilitatea operațiunilor sale IT. Instrumentele software DCIM evoluează, astfel ca echipele IT să-și poată face treaba mai eficient.

Sistemele DCIM moderne precum cele din familia EcoStruxure se pot cumpăra și implementa foarte ușor. O singură autentificare permite vizualizarea tuturor site-urilor și echipamentelor, agregate sau individual. Întreținerea software-ului și a firmware-ului dispozitivului poate fi automatizată și realizată de la distanță. Aceste soluții noi facilitează vizibilitatea de la distanță asupra infrastructurii de alimentare și de răcire pentru a menține echipamentele permanent în bună stare de funcționare, dar abordează și provocările de securitate și sustenabilitate.

Dispozitivele de monitorizare a mediului din centrele de date pot fi folosite nu doar pentru a detecta și urmări temperatura, umiditatea, scurgerile de fluide, fumul și vibrațiile, dar se integrează, de obicei, cu camere de securitate, senzori pe uși și carduri de acces, pentru o protecție cât se poate de concretă a instalațiilor IT. Monitorizate și controlate prin software-ul DCIM, aceste dispozitive ajută echipele de operațiuni de la distanță să monitorizeze și să urmărească activitatea oamenilor și a echipamentului IT de importanță critică, precum și condițiile de mediu care ar putea, de asemenea, afecta fiabilitatea operațiunilor. În ce privește securitatea cibernetică, soluțiile moderne DCIM precum EcoStruxure IT Expert oferă instrumente pentru a se asigura că dispozitivele de alimentare și răcire conectate la rețea nu devin o țintă pentru atacurile cibernetice.

Toate aceste dispozitive, precum și serverul DCIM și gateway-ul, trebuie să fie mereu la zi cu cele mai recente patch-uri de firmware sau software. Criminalii cibernetici lucrează în mod constant pentru a găsi vulnerabilități în codul existent pentru a deturna dispozitive pentru a fura date, a controla dispozitive, a provoca întreruperi etc. Noile corecții de firmware și software nu numai că remediază erori și oferă îmbunătățiri suplimentare de performanță, dar abordează adesea și vulnerabilitățile de securitate cunoscute. Aceste actualizări ar trebui să fie instalate sau aplicate imediat ce devin disponibile de la furnizor. Fără o soluție DCIM eficientă, acest proces necesită disciplină și acțiune continuă din partea echipei de operațiuni.

De asemenea, caracteristicile și setările de securitate care au fost activate și configurate în timpul configurării și instalării inițiale trebuie, de asemenea, să fie menținute pe toată durata de viață a dispozitivului de infrastructură, a dispozitivului de rețea sau a serverului/gateway-ului de gestionare. Prin reducerea la minimum a numărului de utilizatori cu posibilitatea de a modifica aceste setări, reduceți șansele de a fi efectuate modificări neintenționate sau nepermise. În plus, aceste setări trebuie verificate în mod regulat pentru a vă asigura că rămân setate corect în timp. Acest lucru necesită disciplină suplimentară, continuă și acțiuni regulate din partea echipei operaționale – toate acestea, sub coordonarea responsabilă a unui CIO.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite