REVIEW One A9 - Acel telefon care poate salva HTC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
HTC One A9 are scanner de amprente. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
HTC One A9 are scanner de amprente. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

A copiat sau nu iPhone? Odată ce îl foloseşti, îţi dai seama că nu aceasta e marea dilemă, ci de ce HTC One A9, un telefon bun, dar nu excelent, costă atât de mult.

Ai putea spune că HTC One A9 seamănă cu iPhone 6. Şi n-ai fi departe de adevăr. Seamănă, dar nu este acelaşi telefon, iar odată ce începi să îl foloseşti îţi dai seama că nu este chiar ca în poze. Este un smartphone de sine stătător, cu Android, cu un ecran mai bun decât cel de pe HTC M9, dar şi cu o cameră care îşi face treaba mai bine. Or mai fi învăţat şi taiwanezii ceva, după criticile pe care le-au tot “colectat” din martie până la lansarea One A9.

Mai mult, One A9 a fost bine primit, vânzările ridicând puţin nivelul interesului pentru HTC. Puţin, foarte puţin, dar este ca un punct pe radar - dă speranţe. Primul lucru pe care l-am observat eu la acest smartphone este că autonomia e mai bună decât m-aş fi aşteptat (dar nici aşteptările nu erau la cote foarte ridicate). L-am încărcat dimineaţa şi am mai avut suficientă energie până aproape de miezul nopţii.

Nu l-am ţinut în buzunar sau pe masă de impresie artistică, fără să îl folosesc, în speranţa că îl confundă oamenii cu iPhone şi par bogată. Am folosit atât sincronizarea datelor, cât şi localizarea, iar de luminozitate nu m-am preocupat, a fost setată automat. Şi partea cea mai bună, care nu ţine de autonomie, ci de telefon: are senzor pentru scanarea amprentei. Este poziţionat ca la iPhone sau Samsung Galaxy, pe faţă, şi funcţionează foarte bine. Un minus ar fi că îţi dă impresia că e buton fizic. Şi nu e.

htc onea9 foto razvan baltaretu/adevarul

Nota: 6,9 (din cauza preţului) 

Preţ: Poate cel mai mare minus al telefonului este preţul - costă peste 2.500 de lei, deşi dotările tehnice nu l-ar recomanda pentru atât de mult. E disponibil în mai multe nuanţe de culoare, cum ar fi acest One A9 gri sau un One A9 argintiu.

htc onea9 foto razvan baltaretu/adevarul

Dotări tehnice şi software: camera foto principală are 13 megapixeli, bliţ dual LED şi stabilizator de imagine, iar cea secundară are 4MP. Ecranul este AMOLED de 5 inci la rezoluţie full HD, rulează Android Marshmallow cu interfaţa HTC şi bateria este de 2.150 mAh. Memoria RAM este de 2GB sau 3GB, depinde de versiune, dar cea din urmă e mai scumpă, are un procesor Qualcomm Snapdragon 617 cu opt nuclee împărţite în câte două de 1,2GHz, respectiv 1,5GHz, şi are spaţiu de stocare de 16 sau 32GB, cu suport pentru card microSD de până la 200GB.

htc one a9 a9px foto razvan baltaretu/adevarul

HTC One, lansat în 2013, a venit cu un design de care compania avea nevoie pentru a se menţine relevantă. Acum, în 2015, este puţin schimbat pe seria M. Totuşi, acest One A9 vine cu o schimbare, chiar dacă nu radicală, pentru ca oamenii să vadă în telefoanele taiwanezilor că nu stagnează. Nu este revoluţionar, nu este copie 1:1 după iPhone şi probabil că în următorii doi ani nici nu vom mai vorbi despre el.

Este, oarecum, ca Galaxy Alpha lansat de Samsung înainte de noua serie. În cazul sud-coreenilor a dat roade, poate funcţionează şi pentru taiwanezi. Totodată, a prezentat câteva schimbări ale HTC care (ar trebui!) se vor materializa în următorul flagship: ecran AMOLED, cameră foto care să nu fie mediocră, scanner de amprente, diversificarea nuanţelor de culoare pentru carcasă.

htc onea9 foto razvan baltaretu/adevarul

Totuşi, rămâne pentru One A9 o problemă: preţul (fără să fie justificat de renumele HTC sau dotări). Poţi pune în balanţă şi să-l justifici cu sistemul de operare, cel mai nou şi cel mai bun. Mai trebuie ca HTC să mai simplifice interfaţa, să mai elimine din aplicaţiile sale şi s-ar putea ca în 2016 să discutăm despre smartphone-uri ale taiwanezilor care să fie recomandate în top 3. Deocamdată, HTC One A9 este într-un top 10, cel mult.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

htc onea9 foto razvan baltaretu/adevarul
TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite