O baterie radioactivă minusculă ar putea alimenta telefoanele mobile timp de 50 de ani, fără nevoia de reîncărcare

0
Publicat:

O companie chineză a dezvoltat o nouă baterie nucleară care ar putea să vă țină telefonul în funcțiune timp de 50 de ani fără încărcare, scrie techradar.com.

Bateria nucleară creată de Betavolt
Bateria nucleară creată de Betavolt

Betavolt Technology susține că a reușit să miniaturizeze cu succes bateriile de energie atomică, care măsoară mai puțin decât o monedă, 15 x 15 x 5 mm. Bateria compactă folosește 63 de izotopi nucleari pentru a genera 100 de microwați și o tensiune de 3V de electricitate prin procesul de dezintegrare radioactivă.

Bateria se află în prezent în stadiul de testare pilot, iar Betavolt intenționează să o producă în masă pentru dispozitive comerciale precum telefoane și drone, dar afirmă, de asemenea, că bateriile nucleare ar putea fi folosite pentru echipamente aerospațiale, inteligență artificială, echipamente medicale, senzori avansați și micro-roboți. Compania cu sediul la Beijing susține că s-a inspirat din dispozitive precum stimulatoarele cardiace, dar și sateliții.

Betavolt plănuiește să își dezvolte tehnologia pentru a produce o baterie de 1 watt până în 2025. Și, deși mai are încă ceva drum de parcurs, compania pare încrezătoare afirmând că dezvoltarea este cu mult înaintea instituțiilor de cercetare științifică și a întreprinderilor europene și americane.

Bateria măsoară mai puțin decât o monedă, 15 x 15 x 5 mm
Bateria măsoară mai puțin decât o monedă, 15 x 15 x 5 mm

Baterii nucleare minuscule

Această tehnologie ar putea revoluționa electronica prin eliminarea completă a necesității de încărcătoare sau de baterii externe portabile, creând dispozitive care funcționează continuu și ale căror baterii nu se degradează în ceea ce privește capacitatea și durata de viață în timpul ciclurilor de încărcare, așa cum se întâmplă cu bateriile Li-ion.

S-ar putea chiar să se dovedească a fi mai sigură, deoarece Betavolt afirmă că BV100 nu va lua foc și nu va exploda ca reacție la înțepături sau chiar la împușcături, spre deosebire de unele baterii actuale care pot fi nesigure dacă sunt deteriorate sau expuse la temperaturi ridicate.

O astfel de energie nelimitată ar putea oferi drone care zboară continuu, telefoane care funcționează constant și mașini electrice care nu necesită reîncărcare.

În prezent, bateriile nucleare sunt folosite pentru nave spațiale, sisteme subacvatice, stații științifice automatizate, precum și pentru ambarcațiuni precum roverul de pe Marte, însă acestea sunt mari, grele și generează multă căldură, fiind, de asemenea, costisitoare. Cu toate acestea, Betavolt afirmă că folosește o abordare diferită.

Cum funcționează bateria radioactivă a Betavolt

Pentru a crea bateria radioactivă, cercetătorii de la Betavolt au folosit nichel-63, care este un element radioactiv, ca sursă de energie și apoi semiconductori de diamant ca și convertoare de energie.

Echipa a dezvoltat un semiconductor de diamant monocristal cu o grosime de doar 10 microni, iar apoi a plasat o foaie de nichel-63 cu grosimea de 2 microni între doi convertori semiconductori de diamant. Energia de dezintegrare a sursei radioactive este apoi convertită într-un curent electric.

betavolt baterie atomica cum e construita jpg

Betavolt susține că avantajele bateriilor sale de energie atomică sunt greutatea redusă, durata de viață lungă, precum și densitatea ridicată de energie și faptul că pot funcționa în mod normal la temperaturi extreme de la -60 la 120 de grade Celsius.

Datorită designului modular, mai multe baterii atomice ar putea fi conectate pentru a furniza o putere mai mare de energie care ar putea alimenta tehnologia auto, precum și sistemele de inteligență artificială, pentru a numi doar câteva.

Reputație toxică

Este de la sine înțeles că majoritatea oamenilor nu ar dori să aibă în buzunar materiale nucleare, în special telespectatorii serialului înfricoșător Cernobîl, de la HBO. Mulți ar putea ezita să adopte utilizarea pe scară largă a bateriilor nucleare din cauza conotațiilor negative ale unor tragedii nucleare precum dezastrul de la Cernobîl din 1986 sau accidentul nuclear de la Fukushima din 2011.

Cu toate acestea, Betavolt a abordat, de asemenea, preocupările legate de radiații, declarând că bateria este sigură, deoarece nu are radiații externe și este potrivită pentru utilizarea în dispozitive medicale din interiorul corpului uman, cum ar fi stimulatoarele cardiace și implanturile cohleei.

Betavolt spune că, după ce se va dezintegra, cei 63 de izotopi nucleari se vor transforma în cupru, care nu ar fi radioactiv și nu ar provoca nicio amenințare pentru mediu.

Deși pare ceva desprins din science-fiction-ul anilor 1950, această tehnologie ar putea schimba fața electronicii prin furnizarea de dispozitive fără fir, mereu conectate, care ar putea fi motorul unei noi revoluții în utilizarea energiei nucleare.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite