Mărturia unui român: „Cum mi-a schimbat viaţa pirateria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr jurnalist român şi-a prezentat experienţa sa cu pirateria şi cât de mult l-a ajutat aceasta pe site-ul unde lucrează, neowin.net. Perspectiva lui a devenit populară pe Reddit.

„M-am născut în România, o ţară care trecuse de o revoluţie şi care redevenea democraţie. Ca societate, doar ne aminteam ce înseamnă o piaţă liberă. Abia vedeam ce descoperiri tehnice fuseseră în ultimii 30 de ani în Vest şi cât de lipsiţi de informaţie eram şi cât de inepţi din punct de vedere tehnic“, îşi începe Vlad editorialul.

Primul său calculator a fost un Pentium MMX, cu un procesor de 166 de Mhz, care rulşa Windows 95. „Copia de 95 era piratată. A venit de la un prieten de familie care-l avea pe câteva floppy disk-uri. Nu pentru că nu aveam bani sau pentru că voiam să facem o infracţiune. Pur şi simplu exista o alternativă, pentru că Windows nu era nicăieri în ţara noastră“, îşi mărturiseşte aventura tânărul pe site-ul neowin.net. 

Şi Windows 98 a fost piratat, la fel şi Windows XP. Deşi la ultimul Microsoft deja ajunsese în ţara noastră, preţul unui sistem de operare original era uriaş. „Cumpărarea unuia ar fi dublat preţul unui calculator. Dacă vă întrebaţi, era cam cât trei salarii. Pentru o mai bună imagine, însemna cam 2.000 de dolari“, spune Vlad.

El povesteşte cum a folosit timp de şase ani acea copie piratată de XP şi a descărcat un număr infinit de jocuri şi programe. Rezultatul?

„Datorită pirateriei am avut acces la informaţii la care nu aş fi avut acces. Datorită pirateriei am învăţat Photoshop, am învăţat să editez video sau să instalez un sistem de operare. Nu sunt singurul. Toţi prietenii mei care lucrează în IT au început cu softurile pirat. Cum ar fi învăţat un copil de 15 ani să folosească software de mii de dolari?“, mai spune Vlad pe neowin.net.

Mai multe detalii pe Neowin. Site-ul este în limba engleză. 

Textul a ajuns popular pe Reddit, pe subforumul de Tehnologie.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite