iOS 9 e lansat oficial şi acestea sunt marile schimbări care te vor interesa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

iOS 9 a fost prezentat la WWDC 2015 din această vară, iar de acum Apple lansează oficial această versiune. iOS 9 este compatibil cu iPhone 4s sau mai noi, cu iPad 2 sau mai noi şi cu ultimele două modele de iPod Touch.

Cele mai importante detalii despre iOS 9 sunt acestea două: funcţionează cu dispozitive destul de vechi, cum ar fi iPad 2 şi iPhone 4s, iar pachetul care îţi va fi instalat în telefon ocupă mult mai puţin decât cel al iOS 8 (de la peste 4,5GB la sub 2GB). Altfel, iOS 9 nu aduce mari schimbări, cel puţin nu revoluţionare, ci îmbunătăţeşte experienţa de utilizare, optimizând mai mult platforma.

Odată cu iOS 9, Apple pare să se fi inspirat puţin prea mult de la rivali. Astfel, introduce un asistent "proactiv", care funcţionează similar Google Now, încercând să îţi ofere sugestii inteligente pe baza comportamentului tău, programului zilnic şi preferinţelor tale.

De asemenea, este similar Now on Tap, funcţionalitate prezentată de Google la evenimentul I/O 2015. Now on Tap presupune că aplicaţia aceasta scanează ecranul şi îţi poate da informaţii relevante despre conţinutul afişat.

Cum funcţionează Now on Tap pe Android.

image

Revenind la iOS 9, pe iPad dispui de un nou mod de multitasking, acum cu adevărat util. Vei putea împărţi ecranul între două aplicaţii, ca în Windows 10 sau ca pe tabletele Samsung. Ecranul poate fi împărţit în proporţii de 50-50 sau 30-70. De asemenea, poţi accesa mai uşor o aplicaţie din fundal, aducând-o în prim-plan, iar acest lucru ţine tot de multitaskingul îmbunătăţit pentru iOS 9. Tot pe iPad, pe tastatură, ai scurtături de tipul cut, copy şi paste.

Tot ca multitasking, odată cu iOS 9 poţi rula un videoclip peste o altă aplicaţie la fel cum se poate face pe dispozitivele Samsung Galaxy sau pe cele de la LG.

Asistentul digital Siri primeşte o actualizare mare ca să fie suficient de competitiv cu Cortana sau Google Now. Poţi să-l accesezi printr-un mesaj vocal de tipul "Hey Siri" şi odată cu iOS 9.1 s-ar putea să-ţi recunoască şi vocea. Altfel, în prima versiune de iOS 9, Siri îţi poate muzica preferată atunci când conectezi o pereche de căşti sau îţi poate scana mail-urile pentru a găsi nume noi de telefon pe care nu le ai deja în agendă.

image

În timp ce Cortana şi Google Now funcţionează aproape exclusiv printr-o conexiune la Internet, o mare parte din acţiunile Siri vor fi acum procesate offline, inclusiv transformări de unităţi de măsură direct din Spotlight. Tot Spotlight poate găsi informaţii în interiorul tuturor aplicaţiilor de pe dispozitiv.

Apple mai lansează cu iOS 9 şi aplicaţia News, dar de care se vor folosi cel mai bine americanii sau cei care vor conţinut în engleză, deoarece este conţinut optimizat pentru engleză şi deocamdată nu e disponibilă decât în Marea Britanie, SUA şi Australia. Apple s-a lăudat că are oameni care sortează conţinutul pentru a-l oferi pe cel mai bun. În plus, Notes primeşte câteva funcţionalităţi demne de Evernote, putând adăuga poze în notiţe sau poţi desena. Nimic radical nou, dar binevenit pentru cine foloseşte aplicaţia.

image

Apple Maps beneficiază de informaţii de tranzit cu transportul în comun, dar în Europa şi mai precis în România tot Google Maps rămâne cea mai bună aplicaţie de acest tip. Actualizarea Apple Maps este disponibilă pentru 20 de oraşe importante din lume, precum New York, San Francisco, Beijing, Londra sau Berlin.

În final, iOS 9 mai dispune de o funcţionalitate interesantă şi poate utilă. Vei putea economisia energie, prelungind autonomia până la trei ore. Nu este chiar modul extrem de pe Samsung Galaxy, dar măcar nu te vei mai grăbi spre priză.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite