INTERVIU Sinclair Hsiao, Gigabyte: „Clienţii schimbă acum produsele o dată la două luni. Înainte aşteptau 6 luni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinclar Hsiao, sales and marketing director la Gigabyte Europa şi Rusia
Sinclar Hsiao, sales and marketing director la Gigabyte Europa şi Rusia

Sinclar Hsiao, sales and marketing director la Gigabyte Europa şi Rusia a venit zilele trecute în România, iar adevarul.ro s-a întâlnit cu el pentru a discuta despre piaţa din România şi provocările pentru o companie care a fost mereu în fruntea inovaţiilor. Gigabyte este cunoscută pentru plăcile sale de bază, sunt primii care au introdus tehnologia USB 3.0, dar şi tehnologia 4K, anul acesta.

adevarul.ro: Uitându-ne la piaţa de PC-uri desktop, nu vedem o creştere acum. Care sunt provocările pentru un producător de plăci de bază?

Sinclair Hsiao: Oamenii consideră că afacerea cu plăci de bază scade, că vânzările scad. Dar de cinci ani observăm că piaţa creşte. Iar în momentul de faţă trendul mondial este ca afacerea noastră să crească. Într-adevăr, laptopurile şi tablete au cifre mai mare, dar noi observăm că acum segmentul desktop devine unul mai de nişă. Volumele vor fi limitate, dar nu se va duce în jos în viitor. Nici nu va creşte, decât poate pentru câteva pieţe în dezvoltare, cum ar fi China, America Latină. Ei au încă o creştere fulminantă, pentru că cererea nu a fost încă satisfăcută. România, de exemplu, este mai mult o piaţă matură, cum ar fi Germania, Franţa. Pentru aceste ţări, volumele sunt asemănătoare cu acum cinci ani. Dar pentru noi, ne aşteptăm ca anul acesta să creştem cu 10% la nivel global. Acum, suntem în faza în care ne reorganizăm pentru a răspunde cerinţelor de pe pieţele emergente, iar viitorul nostru este pozitiv. Avem mai puţină competiţie, dar mult spaţiu pentru a creşte.

Aşadar, piaţa de PC-uri stagnează, în timp ce piaţa dumneavoastră creşte.

Da, piaţa pentru desktop PC este în stagnare, dar cota noastră creşte. Acum avem un pic peste 20%, dar pentru mai multe pieţe mature, cota de piaţî este undeva la 35% - 40%. Iar în România am ajuns la aproape 40%. La nivel de volum vom creşte, iar obiectivul nostru este să ne stabilizăm pe aceste pieţe şi să ne schimbăm odată cu ele.

Cum vă adaptaţi la schimbările de pe această piaţă? Vorbim totuşi de tehnologii care se schimbă de două ori pe ani poate.

Cred că noi avem un timp de răspuns foarte rapid. În plus, există o rapiditate de răspuns şi a clienţilor. Numărul de competitori a scăzut, iar acum este o putere şi o dorinţă de cumpărare mai mare decât acum cinci ani. Aşadar, reacţia noastră e rapidă şi încercăm mereu să aducem tehnologia viitorului în prezent. Noi le arătăm clienţilor care e trendul viitorului.

Care este rata de adopţie a noilor produse din partea clienţilor Gigabyte?

Noi suntem surprinşi de cât de rapid clienţii se adaptează şi cumpără noile produse. Înainte ei doreau să verifice şi să testeze, aşa că durata era de jumătate de an. Acum clienţii noştri ne cumpără produsele imediat. Nu mai simt nevoia să verifice şi să aştepte. Cred că normal, perioada de adoptare a noilor tehnologii a scăzut. De asta avem probleme cu produsele noastre, cum ar fi seria Z68, unde ne aşteptam la o tranzitie de şase luni, dar în două luni clienţii deja le cumpăraseră. Reacţia clienţilor, care sunt acum încrezători în calitatea produselor noastre, este mult mai rapidă şi va scădea în viitor. În România, tranziţia este de una-două luni, iar perioada aceasta creşte pentru ţările din America de Sud sau Rusia.

Aţi vorbit de aducerea pe piaţă a noilor tehnologii. Aţi fost primul producător care a adus 4K pe piaţă, una care nu se adaptase integral altor tehnologii la fel de bune. Care este riscul de a aduce tehnologie ultramodernă, pe o piaţă care nu a avut timp să se maturizeze

Ne place să arătăm clienţilor tehnologia viitoare. De exemplu, am lansat USB 3 primii. Şi când am început să promovăm acest lucru, clienţilor li s-a părut că am fost foarte rapizi, că nu existau alte periferice. Dar ne place să le amintim clienţilor că acesta este trendul şi suntem serioşi. Da, nu vor folosi intens la început. Cred că şi pentru 4K piaţa va fi acum foarte mică, dar vrem să le reamintim oamenilor că acesta este viitorul. Pur şi simplu, vrem să le dăm şansa să se gândească la ce ar putea să facă acea tehnologie. Vrem să oferim oportunitate. Ne asumăm că reacţia iniţială este redusă, dar vrem să arătăm ce potenţial există. Cred că tehnologia 4K va mai avea nevoie de doi ani pentru a exista cerere, dar de exemplu pentru USB 3.0 suntem cel mai mare producător. Acum, toată lumea oferă 3.0, dar noi vrem să arătăm că atunci când clientul alege Gigabyte, vor alege tehnologia viitoare. Pot să se pregătească. E responsabilitatea noastră să oferim această oportunitate.

Care sunt trendurile următoare?

Noi la Gigabyte suntem relaxaţi, pentru că vedem că toţi competitorii urmăresc ideile noastre şi se adaptează în timp la ele. Majoritatea au primit informaţiile legate de viitoare tehnologii în acelaşi timp cu noi, dar noi am fost mai rapizi în a le aduce pe piaţă. Noi cred că suntem singurii care încă insistă să aducă pe piaţă cea mai bună calitate, să nu facem un compromis doar de dragul preţului. De asta nu folosim componente ieftine sau unele asupra cărora avem un semn de întrebare. Încercăm să nu sacrificăm calitatea pentru preţ. Într-adevăr, concurăm într-un mediu în care preţul contează, dar trebuie să ne convingem clienţii nu doar aşa, ci şi prin calitate. Cred că noi facem alegerea bună pe termen lung. Trebuie să ai o responsabilitate pentru produsele tale şi faţă de clienţii tăi.

Ce vor clienţii acum de la dumneavoastră şi ce vreţi să le oferiţi pe viitor?

Vor produse din ce în ce mai bune, iar acum avem un portofoliu destul de extins. Trebuie să ne asigurăm că un client găseşte orice îşi doreşte. De asemenea, vedem un potenţial imens în categoria high-end pe gaming. Clienţii sunt dispuşi acum să plătească mai mult pentru a primi performanţă. Pe această nişă avem un potenţial de creştere şi am depus eforturi pentru a ne integra acolo. Dar, de asemenea, trebuie să ne asigurăm că oferim produse şi pentru cei care nu sunt dispuşi să dea foarte mulţi bani, dar vor performanţă.

Care sunt planurile Gigabyte pentru anul acesta?

Pentru acest an ne gândim la satisfacţia clientului. Trebuie să îmbinăm satisfacerea acţionarilor noştri, dar şi a clienţilor noştri. Cum facem asta? Încă încercăm să oferim cele mai bune produse. De asemenea, vrem să le oferim şi linişte şi cât suport au nevoie. Aceasa e direcţia corectă pe care trebuie să mergem anul acesta. Trebuie să ne ascultăm clienţii. Acesta este planul pe anul ăsta.

Cum vă adaptaţi la o piaţă în creştere pe segmentul mobil?

Pentru noi, creşterea mobilă nu este o ameninţare. Smartphone-urile şi tabletele se bat cu laptopurile. Nu vom avea un impact foarte mare din această cauză. Pe piaţa notebook-urilor există mai multă agitaţie, există o scădere, dar PC-urile devin mai stabile. Chiar dacă ai destule dispozitive mobile, trebuie să ai şi un produs foarte puternic. Aşadar, pentru noi piaţa telefoanelor mobile şi a dispozitivelor mobile înseamnă de fapt o oportunitate şi o întoarcere la nişă.

Intel a anunţat că renunţă anul acesta la producerea proprie de plăci de bază. Ce mesaj transmite acest lucru către piaţă?

Din contactele noastre cu Intel, ei vor să interacţioneze cu noi direct. Clienţii lor au nevoie de suport continuu şi noi le putem oferi asta. Suntem foarte aproape de Intel şi suntem unii dintre cei mai importanţi parteneri pentru ei. Am început să discutăm cu ei, iar managerii noştri regionali se vor întâlni cu Intel pentru a discuta modul cum se va face suportul tehnic pentru clienţii lor. De asemenea, dacă clienţii lor vor avea nevoie de o soluţie de backup, noi trebuie să putem să le oferim acest lucru.

Intel pregăteşte seria 8. Sunteţi pregătiţi?

Noi suntem serioşi şi pregătiţi pentru orice tranziţie Intel, care se va petrece la generaţia viitoare.

Cum au primit clienţii seria G1 de la Gigabyte?

Pentru seria G1 am avut un răspuns bun, dar a trebuit să trecem peste unele dificultăţi. Aşa că acum încercăm să ne ascultăm mai mult clienţii, să facem lucrurile mai corect, adică să vedem ce-şi doresc ei de la noi şi să le aducem acest lucru.

Cum a fost recepţionată pe piaţa din România?

Când am lansat prima serie de gaming, s-a dus numai pe high end. În România nu au fost primite atât de bine ca cifră, pentru că erau foarte scumpe şi erau mai mult folosite de către entuziaşti. Nu erau numai entuziaşti numai din segmentul de gaming, ci cei care vor să aibă cel mai bun produs. Mulţi şi-au luat plăci de gaming, deşi nu le foloseau pentru asta. Se duceau la magazin ca să-şi ia cea mai bună placă, deşi nu o foloseau la jocuri. După aceea s-a primit informaţia din piaţă, de la gameri care au testat plăcile noastre, că ele sunt bune. Au spus că îi ajută atunci când joacă online, sunetul era foarte bun. Dar problema lor era că plăcile noastre erau mari, iar ei ca gameri aveau nevoie de plăci micuţe. Practic, feedback-ul pe care l-am primit noi din comunitatea de gaming din România a fost că aveau nevoie de plăci de bază performanţe, mai micuţe, care să intre într-un calculator de dimensiuni reduse. Ei aveau nevoie de performanţă, dar trebuiau să se mişte pentru evenimente. Au apărut apoi plăcile mai mici, cum ar fi Sniper M3, care a fost primit foarte bine. Dintre toate plăcile noastre, patru modele, mai mult de jumătate au fost Sniper M3. Al doilea boom pentru noi a fost când am scos o placă pe care o ceruseră gamerii, mai mic. La fel cum X85 AOC a fost o placă făcută special pentru overclockeri. Era o placă care avea o performanţă foarte bună, a bătut aproape 13 recorduri când a fost lansată. La momentul respectiv era cea mai bună placă. Problema ei era că a fost făcută pentru overclockeri şi nu avea aşa multe dotări, aşa multe porturi.

Există planuri şi pentru o arhitectură AMD pentru G1?

AMD trebuie treacă peste unele probleme. Ei au o strategie destul de instabilă pentru livrări pe anumite segmente şi trebuie să şi-o regândească. Sper să-şi clarifice traseul în viitor. Ei spun unii dintre partenerii noştri importanţi. Dar trebuie să înţeleagă strategia lor, să înţeleagă mai bine imaginea din piaţa de CPU pentru ca noi să-i ajutăm. Au nişte produse foarte bune, dar nu şi-au ales direcţia bună uneori. Noi vom continua să comunicăm cu ei în timpul acestei reorganizări a lor.

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite