FOTO Google arată România despădurită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu roşu sunt pierderile, cu albastru sunt marcate zonele reîmpădurite.
Cu roşu sunt pierderile, cu albastru sunt marcate zonele reîmpădurite.

Despre despăduririle din România se discută de peste 10 ani, dar acum, printr-o gamă nouă de hărţi de la Google, se poate şi urmări acest parcurs al tăierilor. Google Global Forest Change adună date din ultimii 12 ani şi le pune pe harta fiecărei ţări.

Inginerii Google au colaborat cu specialişti de la Universitatea din Maryland, iar datele le-au fost furnizate de către satelitul Landsat 7 al NASA şi USGS (U.S. Geological Survey). Per total, ei au procesat aproximativ 650.000 de imagini pentru a oferi această imagine globală a defrişărilor şi plantării de noi copaci, se arată pe blogul oficial al Google Research.

În total, omenirea a pierdut 2,3 milioane de kilometri pătraţi de pădure, în timp ce au fost plantaţi copaci pe doar 0,8 milioane de kilometri pătraţi. Monitorizarea realizată de către Google acoperă doar perioada 2000-2012. În plus, pădurile tropicale pierd anual circa 2.100 kilometri pătraţi de pădure, conform calcului aplicat pe perioada menţionată.

Brazilia şi-a redus ritmul despăduririlor, dar creşte în Peru, Paraguay sau Angola. Cei de la Google afirmă că prin oferirea accesului la astfel de date, ţările fără informaţii pot lua măsurile necesare pentru a opri sau încetini defrişările. Cele mai mari pierderi sunt înregistrate în Malaezia, Paraguay şi Indonezia, după cum notează Mongabay. Din Europa, Finlanda, Suedia şi Portugalia sunt ţările care au pierdut cele mai multe păduri.

image

Situaţia în România

Între 1990 şi 2011, în România au fost defrişate ilegal circa 366.000 de hectare de pădure, atât din ocoalele silvice de stat, cât şi din cele private. Per total, prejudiciul este de 5 miliarde de euro, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, citat de HotNews. Mai mult, organizaţia Greenpeace susţine că în România sunt tăiate zilnic 41 de hectare de pădure.

Hărţile globale pot fi consultate pe site-ul oficial.

Pe hărţile de la Google, aceste cifre arată astfel:

Zonele în care România a pierdut din păduri

google maps paduri romania foto adevarul

Zone în care au fost plantaţi copaci.

google maps paduri romania foto adevarul

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“. 

Află mai multe: 

VIDEO Prinţul Charles la lansarea documentarului „Wild Carpathia 3”: România pierde trei hectare de pădure virgină pe oră

Google Maps oferă plimbări virtuale prin Veneţia

VIDEO Smartphone-ul ne-a simplificat viaţa eliminând câteva lucruri din ea

Cum să scapi de dictatura Google: deconectează YouTube de la Google+

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite