Departamentul de Stat este îngrijorat de scurgerea de date clasificate ale Crucii Roşii, după un recent atac cibernetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Incidentul a afectat capacitatea reţelei umanitare globale de a găsi persoane dispărute şi de a reuni familiile, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al ministerului.

Autorităţile americane şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la scurgerea de date confidenţiale de la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), care a avut loc ca urmare a unui atac cibernetic din ianuarie. Acest lucru a fost declarat miercuri de şeful serviciului de presă al Departamentului de Stat, Ned Price, declaraţia corespunzătoare a fost publicată pe site- ul ministerului.

„Suntem alarmaţi de scurgerea datelor sensibile stocate în bazele de date ale Comitetului Internaţional al Crucii Roşii”, a spus Price. „Acest incident cibernetic a afectat capacitatea reţelei umanitare globale de a găsi persoane dispărute şi de a reuni familiile”.

Şeful serviciului de presă al Departamentului de Stat a subliniat, de asemenea, importanţa utilizării acestor date exclusiv în scopul propus – informaţiile pe care CICR „le primeşte şi le foloseşte joacă un rol decisiv în implementarea funcţiilor sale de a oferi servicii medicale şi protecţie umanitară”.

Pe 19 ianuarie, sediul Crucii Roşii din Geneva a raportat un atac cibernetic asupra bazei sale de informaţii. Ţinta a fost o companie din Elveţia cu care CICR are un contract de stocare a datelor. Aceste acţiuni, potrivit CICR, au compromis identitatea a peste 515.000 de persoane foarte vulnerabile, inclusiv a celor care au fost separaţi de familiile lor din cauza conflictelor, migraţiei şi dezastrelor, precum şi a persoanelor dispărute, a familiilor acestora şi a celor care sunt încarceraţi. Aceste informaţii au venit anterior de la cel puţin 60 de Societăţi Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.

CICR şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul potenţial de dezvăluire publică a persoanelor pe care Crucea Roşie şi Semiluna Roşie încearcă să le protejeze şi să le asiste pe ei şi familiile lor. Conducerea organizaţiei i-a îndemnat pe autorii atacului cibernetic să nu publice datele pe care le puteau accesa şi să nu le vândă sau să le folosească în alt mod. CEO-ul organizaţiei, Robert Mardini, şi-a anunţat disponibilitatea de a dialoga cu hackerii, atât direct, cât şi anonim.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite