China versus Apple - cum un guvern încearcă să-şi spioneze propriii cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Jobs a făcut iCloud, dar chinezii vor să-l desfacă FOTO Reuters
Steve Jobs a făcut iCloud, dar chinezii vor să-l desfacă FOTO Reuters

Statul chinez ar finanţa un atac de proporţii asupra conturilor de iCloud al utilizatorilor Apple, atac ce se desfăşoară în acest moment.

Potrivit “New York Times”, grupurile de monitorizare cibernetică au avertizat că utilizatorii chinezi sau cei de pe teritoriul Chinei care încearcă să se autentifice în iCloud sunt ţinta unui nou atac care le fură parolele şi le spionează activitatea. Atacul ar fi început în weekend şi toţi cei care s-au autentificat au dat mai departe parolele lor. Atacul este de tip man-in-the-middle, adică scriptul maliţios stă între utilizator şi produsul pe care vrea să-l folosească.

Activiştii şi experţii în securitate spun că atacurile vin de la o entitate sponsorizată de către Guvern, pentru că serverele pe care este atacul nu pot fi accesate decât cu ajutorul companiilor de telecom de stat şi al guvernului. De asemenea, atacul seamănă cu cel asupra Google, Yahoo şi Microsoft, destinat monitorizării traficului de pe aceste site-uri.

“Toate drumurile duc la Guvernul chinez”, a declarat Michael Sutton, vicepreşedintele la Zscaler, analist de ameninţări informatice. Atacul vine şi pe fondul încercării companiilor mari de pe internet să ofere noi opţiuni de securitate şi o criptare sporită, pentru a-şi menţine încrederea utilizatorilor.

Utilizatorii din China au fost avertizaţi de atac prin intermediul unei notificări pe Safari, Google Chrome sau Mozilla Firefox, care le spunea că trebuie să accepte un certificat de securitate suplimentar pentru a intra pe iCloud. Dar acel certificat era unul fals şi le permitea atacatorilor să monitorizeze traficul. Qihoo, un browser popular în China, nu a oferit această avertizare.

Interesant, conform articolului din “New York Times”, e că guvernul chinez încearcă să se adapteze la noile tehnologii. Astfel, pe fondul trecerii la iPhone 6, ei încercă să introducă softuri de spionaj în cât mai multe conturi online.

Apple a oferit mai multe detalii despre cum să avem grijă de conturile noastre online pe această pagină. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/icloud" target="_blank">View the story "iCloud" on Storify</a>]

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite