Ce aplicații anunță venirea unui cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent există două aplicații care vă pot anunța cu cel mult 25 de secunde înainte de producerea unui cutremur. Furnizorii acestor alerte sunt Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului și Google.

Cutremurele din Vrancea pot fi anunțate cu 25 de secunde înainte de unda seismică
Cutremurele din Vrancea pot fi anunțate cu 25 de secunde înainte de unda seismică

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului are două conturi dedicate pe Telegram și pe Twitter, la care oricine se poate abona și își poate seta de pe telefon sau de pe computer să primească alerte de curemur, dar pot fi semnalate numai seismele din Vrancea cu 25 de secunde înainte.

Modul de funcționare a sistemului de semnalare este relativ simplu. Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri, atunci când se produce un cutremur. Aparatura institutului estimează magnitudinea din primele 3 impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori. În acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu produce pagube. De la primele 3 impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, sistemul semnalează populația.

Apoi, utilizatorii de telefoane mobile cu sistem Android pot primi o alertă de cutremur datorită unui serviciu gratuit – Android Earthquake Alerts – care a devenit operaţional în România încă de anul trecut. Serviciul detectează cutremure din întreaga lume şi alertează utilizatorii Android de producerea unui astfel de fenomen în zona în care se află. Nu este o aplicaţie separată, ci o funcţionalitate integrată în sistemul de operare Android. Acesta foloseşte accelerometrele cu care sunt echipate cele mai multe dintre cele peste 3 miliarde de smartphone-uri Android utilizate la nivel global. Telefoanele din zona unde s-a produs cutremurul detectează mişcarea pământului, un algoritm dedicat evaluează magnitudinea şi locul cutremurului, iar apoi sistemul trimite alerta către utilizatorii Android din zonele afectate de cutremur. Pentru a accesa acest serviciu trebuie să intrați în setările telefonului, la secțiunea „siguranță și urgențe”. Se accesează „alertă cutremur” unde bifați „primiri alerte”.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite