Anna Indiana, prima cântăreață și compozitoare AI din lume. De la ce vine numele său și valul de critici. „Este nasoală”

0
Publicat:

Are chipul perfect, obrajii lipsiți de pori, iar din vocea sa nicio notă nu va suna fals. Ea este Anna Indiana, prima muziciană a cărei întreagă existență - de la imagine, voce, muzică și versuri - se pretinde că a fost generată de inteligența artificială, fără implicarea umană.

Anna Indiana FOTO Captură X
Anna Indiana FOTO Captură X

În melodia ei de debut, „Betrayed by this Town”, Indiana cântă despre inima zdrobită, rătăcirea singură pe străzi și despre dorința de a dărâma un oraș plin de „speranțe spulberate și țipete tăcute”. În videoclip, ea stă lejer în fața unui microfon, iar vocea îi sună neted, potrivit Business Insider.

Cum a luat naștere noua vedetă pop AI

Pe contul X al Indianei, creatorii ei, care încă nu și-au făcut publică identitatea, au menționat că au folosit o serie de instrumente: biblioteci open-source Python pentru a programa progresiile de acorduri, ChatGPT 4 pentru a produce versuri și implementarea unui cod care să se potrivească, liniile la o melodie și o voce sintetică de la Synthesizer V, care este convertită într-o voce fără drepturi de autor folosind software-ul de „clonare”, Musicfy.

Critici severe pentru cântăreața virtuală

Videoclipul a strâns 21 de milioane de vizualizări pe X, dar s-a confruntat cu reacții violente. Criticul muzical de pe YouTube, Anthony Fantano, a spus că melodia „este nasoală”.

Comediantul Kathy Griffin a scris: „suntem condamnați”. O mulțime de comentatori au numit videoclipul cel mai rău lucru pe care l-au auzit vreodată. Pe un ton aparent sarcastic, muzicianul James Blake a spus că este entuziasmat pentru viitor, iar clipul l-a impresionat până la lacrimi.

Pe măsură ce s-a dezvoltat noua tehnologie, a existat o creștere a muzicienilor virtuali, parțial realizați cu inteligența artificială.

Totul a început cu Hatsune Miku, creată în 2007, care este practic o vedetă pop globală. Există Miquela, care a colaborat cu oameni adevărați precum Teyana Taylor și Baauer. Apoi a venit FN Meka, rapperul cyborg care a semnat un contract cu Capitol Records, dar compania a renunțat la el după ce a fost acuzat de stereotipuri rasiale.

Ce înseamnă „Anna Indiana”

Reacția față de Indiana a fost atât de intensă, deoarece ea este prima artistă care se presupune că a fost complet dezvoltată de AI și deoarece creativitatea nu pare deloc să fie punctul său forte. Numele ei în sine este un acronim tulburător care promovează o schimbare totală de paradigmă AI: „Artificial Neural Networks Accelerate Innovative New Developments, Igniting A New Age. (Rețelele neuronale artificiale accelerează noile dezvoltări inovatoare, aprinzând o nouă eră)”.

În timp ce detractorii au spus că că artiștii nu trebuie să-și facă griji cu privire la înlocuirea lor cu inteligența artificială, afirmația ar putea începe să se clatine. Într-un ecosistem de streaming în care posturile de beat lo-fi de 24 de ore au zeci de mii de ascultători concurenți, iar utilizatorii lasă recomandările de redare automată a algoritmului Spotify ore în șir, se pare că Indiana s-ar putea amesteca cu valul actual de muzică.

Creatorii Indianei au scris pe Twitter că scopul este „să creeze și să interpreteze muzică originală nouă pe un stream live 24/7, fără oameni implicați”.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite