Un semnal radio misterios a călătorit 8 miliarde de ani prin Univers și a ajuns pe Pământ

0
Publicat:

Astronomii au detectat o explozie misterioasă de unde radio care au avut nevoie de 8 miliarde de ani pentru a ajunge pe Pământ. Această explozie radio rapidă este una dintre cele mai îndepărtate unde radio observate vreodată.

Un mesaj radio a ajuns pe Pământ după 8 miliarde de ani FOTO arhivă Adevărul
Un mesaj radio a ajuns pe Pământ după 8 miliarde de ani FOTO arhivă Adevărul

Exploziile radio rapide sau FRB (Fast Radio Bursts) sunt explozii intense de unde radio, de câteva milisecunde, cu origini necunoscute. Primul FRB a fost descoperit în 2007 și, de atunci, au fost detectate sute de astfel de flash-uri cosmice rapide, provenind din puncte îndepărtate din întregul univers.

Explozia, denumită FRB 20220610A, a durat mai puțin de o milisecundă, dar în acea fracțiune de clipă a eliberat echivalentul emisiilor energetice ale Soarelui nostru pe parcursul a 30 de ani, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science.

Multe FRB eliberează unde radio super-strălucitoare care durează cel mult câteva milisecunde înainte de a dispărea, ceea ce face ca exploziile radio rapide să fie dificil de observat.

Radiotelescoapele i-au ajutat pe astronomi să urmărească aceste flash-uri cosmice rapide, inclusiv rețeaua de radiotelescoape ASKAP, situată în Țara Wajarri Yamaji din Australia de Vest. Astronomii au folosit ASKAP pentru a detecta FRB-ul din iunie 2022 și pentru a determina de unde a provenit.

„Folosind rețeaua de antene (radio) de la ASKAP, am reușit să determinăm cu exactitate de unde a venit explozia", a declarat într-un comunicat coautorul studiului, Dr. Stuart Ryder, astronom la Universitatea Macquarie din Australia.

„Apoi am folosit (telescopul Very Large Telescope al Observatorului European de Sud) din Chile pentru a căuta galaxia sursă, descoperind că aceasta este mai veche și (mai) îndepărtată decât orice altă sursă FRB găsită până în prezent și probabil în cadrul unui mic grup de galaxii care fuzionează".

Cum să „cântărești” Universul cu explozii radio rapide

Echipa de cercetători a urmărit explozia până la ceea ce pare a fi un grup de două sau trei galaxii care sunt în proces de fuziune, interacționând și formând noi stele. Această descoperire se aliniază cu teoriile actuale care sugerează că exploziile radio rapide ar putea proveni de la magnetări, sau de la obiecte încărcate cu multă energie care rezultă din exploziile de stele.

Oamenii de știință cred că exploziile radio rapide pot fi o metodă unică care poate fi folosită pentru a „cântări" universul prin măsurarea materiei dintre galaxii care rămâne neexploatată.

„Dacă numărăm cantitatea de materie normală din Univers - atomii din care suntem cu toții făcuți - constatăm că mai mult de jumătate din ceea ce ar trebui să existe astăzi lipsește", a declarat într-un comunicat Ryan Shannon, coautor al studiului și profesor la Swinburne University of Technology din Australia.

„Credem că materia care lipsește se ascunde în spațiul dintre galaxii, dar s-ar putea să fie atât de fierbinte și difuză încât este imposibil de văzut cu ajutorul tehnicilor obișnuite".

Până în prezent, rezultatele metodelor actuale folosite pentru a estima masa universului nu se potrivesc între ele, ceea ce sugerează că nu este inclusă întreaga arie a universului.

„Exploziile radio rapide detectează acest material ionizat", a declarat Shannon. „Chiar și în spațiul care este aproape perfect gol, ele pot „vedea" toți electronii, iar acest lucru ne permite să măsurăm cât de mult material se află între galaxii", a explicat specialistul.

Exploziile masive de energie, un mister pentru astronomi

Această metodă de utilizare a exploziilor radio rapide pentru a detecta materia lipsă a fost demonstrată de regretatul astronom australian Jean-Pierre Macquart în 2020.

„J-P a arătat că, cu cât o explozie radio rapidă este mai departe (mai departe), cu atât mai mult gaz difuz se dezvăluie între galaxii. Acest lucru este acum cunoscut sub numele de relația Macquart", a declarat Ryder.

„Unele explozii radio rapide recente au părut să rupă această relație. Măsurătorile noastre confirmă că relația Macquart se menține dincolo de jumătate din Universul cunoscut", a mai spus acesta.

Aproape 50 de explozii radio rapide au fost urmărite până în prezent până la punctele lor de origine, iar aproximativ jumătate dintre ele au fost găsite cu ajutorul ASKAP.

„Deși încă nu știm ce cauzează aceste explozii masive de energie, lucrarea confirmă faptul că exploziile radio rapide sunt evenimente comune în cosmos și că vom putea să le folosim pentru a detecta materia între galaxii și pentru a înțelege mai bine structura Universului", a declarat Shannon.

Astronomii au declarat că speră ca viitoarele radiotelescoape, aflate în prezent în construcție în Africa de Sud și Australia, să permită detectarea altor mii de explozii radio rapide la distanțe mai mari.

„Faptul că FRB-urile sunt atât de frecvente este, de asemenea, uimitor", a spus Shannon. „Arată cât de promițător poate fi acest domeniu, pentru că nu vei face acest lucru doar pentru 30 de explozii, ci pentru 30.000 de explozii, poți face o nouă hartă a structurii universului și o poți folosi pentru a răspunde la întrebări importante despre cosmologie", a conchis astronomul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite