Space X va pierde aproape 40 de sateliţi lansaţi în spaţiu din cauza unei furtuni solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
satelit Starlink pe orbita

Pe 3 februarie, Space X a lansat 49 de sateliţi de internet, iar acum, compania se aşteaptă să piardă aproape 40 dintre aceştia, din cauza unei furtuni solare. Starlink este oferta lui Musk de a furniza internet de mare viteză folosind mii de sateliţi de pe orbită.

Furtunile solare au loc loc atunci când fluxurile de particule încărcate, emise de Soare, interacţionează cu câmpul magnetic al Pământului. Particulele energizate pot încălzi atmosfera superioară, provocând o creştere în densitate a acesteia, scrie CNN.

Această furtună a încălzit atmosfera şi a făcut-o mult mai densă decât era aşteptat. SpaceX a încercat să pună sateliţii într-un „mod sigur”, făcându-i să zboare într-un mod care să minimizeze frecarea cu particulele atmosferice.

„GPS-ul la bord sugerează că viteza de escaladare şi severitatea furtunii au cauzat rezistenţa atmosferică să crească cu până la 50% mai mult decât în timpul lansărilor anterioare”, a spus SpaceX.

Furtuna solară a fost suficient de puternică încât să reuşească să scoată sateliţii din „modul sigur” şi să î împiedice să atingă orbita dorita. Astfel, până la 40 dintre ei vor cădea înapoi în atmosfera Terrei unde vor arde.

Jacob Geer, şeful de Supraveghere Spaţială al Agenţiei Spaţiale din Marea Britanie, a declarat că se aşteaptă ca părţile componenete sateliţilor să nu ajungă la sol, ci vor arde în atmosferă.

Nu este clar cât de mare va fi impactul financiar. SpaceX nu a spus cât costă construirea unui satelit Starlink, deşi preşedintele companiei, Gwynne Shotwell, a declarat în 2019 că preţul era cu mult sub 1 milion de dolari bucata.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite