Noi cercetări indică o modalitate simplă de a elimina microparticulele de plastic din apa de la robinet

0
Publicat:

Micile particule de plastic pot părea aproape imposibil de eliminat. Acestea par a fi omniprezente: au fost găsite în alimente, în apă, în laptele matern și chiar în nori, potrivit yahoo!news. Cele mai recente cercetări indică însă faptul că microparticulele de plastic pot fi eliminate din apa potabilă, iar soluţia este una extrem de simplă.

foto arhivă
foto arhivă

Într-o nouă lucrare publicată miercuri în revista „Environmental Science & Technology Letters”, Zhanjun Li și Eddy Y. Zeng raportează că fierberea și filtrarea apei au ajutat la eliminarea a până la aproape 90% din micile particule de plastic. Acestea au fost identificate în 129 din 159 de mostre de apă de la robinet din 14 țări din întreaga lume.

Impactul consumului acestor mici particule nu este încă bine înțeles. Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății a menționat o serie de posibile riscuri pentru sănătate cauzate de expunerea la microplastice, dar a precizat, de asemenea, că trebuie efectuate mai multe cercetări.

„Cercetarea ştiinţifică presupune mult timp”, a declarat Chris Reddy, cercetător senior la Woods Hole Oceanographic Institution, care nu a fost implicat în noul studiu. „Imaginea de ansamblu este încă în curs de elaborare”.

Fierberea apei elimină microparticulele de plastic

Pentru studiul lor, Zhanjun Li și Eddy Y. Zeng, profesori la Universitatea de Medicină din Guangzhou și, respectiv, la Universitatea Jinan, au „creat” apă de la robinet, cu toate mineralele și substanțele chimice obișnuite, plus microparticule de plastic. Ei au vrut să înțeleagă dacă simpla fierbere a apei ar fi eficientă pentru a elimina plasticul din conţinutul apei.

Cele mai relevante rezultate s-au obţinut în special în cazul apei „dure” sau a apei cu concentrații mari de minerale precum calciu și magneziu. La temperaturi suficient de ridicate, carbonatul de calciu (care se găsește în mod obișnuit în apa de la robinet) devine solid, încapsulând sau „încrustând” în mod eficient particulele de plastic și făcându-le ușor de îndepărtat printr-un filtru simplu, cum ar fi un filtru de cafea.

Cât de eficientă este fierberea apei acasă?

Cercetătorii au declarat că mai sunt multe de făcut pentru a înțelege pe deplin impactul microparticulelor de plastic asupra sănătății umane, pe de o parte, și beneficiile fierberii și filtrării apei potabile pentru a le elimina, pe de altă parte. Deoarece calitatea apei și cantitatea de plastic din apă variază de la o regiune la alta, această strategie poate fi mai mult sau mai puțin eficientă, în funcție de locul în care locuiți.

„Acest studiu are scopul de a stimula mai multe studii”, au scris oamenii de știință în noua lor lucrare. Dar ei au remarcat, de asemenea, că fierberea apei este relativ ușor de făcut și are și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi uciderea microbilor, paraziților și virușilor potențial dăunători.

Dacă doriți să experimentaţi acasă eliminarea plasticului din apă prin fierberea acesteia, cercetătorii au avertizat că trebuie să așteptați între 5 și 10 minute pentru a lăsa solidele să se depună și să lăsați apa să se răcească. Apoi puteți filtra solidele.

Chris Reddy, cercetător senior la Woods Hole Oceanographic Institution, apreciază că oamenii nu trebuie să înceapă să își fiarbă toată apa de băut, mai ales că acest lucru ar putea fi mai puțin eficient în cazul apei „mai moi”. Dar o parte din ceea ce i s-a părut îmbucurător la noua lucrare este cât de accesibilă este soluția pe care o oferă.

„Vom fi capabili să aspirăm fiecare bucată de plastic care se află deja pe Pământ? Nu! Dar cred că putem face schimbări semnificative, la scară largă, în ceea ce privește modul în care plasticul are un potențial impact asupra prezentului nostru” – a mai spus cercetătorul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite