Galaxia noastră găzduieşte 4,5 miliarde de planete similare Terrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planetele care orbitează în jurul piticelor roşii sunt diferite faţă de Terra, însă asta nu înseamnă cu nu pot găzdui viaţa FOTO NASA
Planetele care orbitează în jurul piticelor roşii sunt diferite faţă de Terra, însă asta nu înseamnă cu nu pot găzdui viaţa FOTO NASA

Astronomii au descoperit, cu ajutorul telescopului spaţial Kepler, că în galaxia noastră 6% dintre stelele pitice roşii sunt orbitate de planete asemănătoare Pământului. Astfel, scriu jurnaliştii ABC News, Calea Lactee ar putea găzdui 4,5 miliarde de planete capabile să susţină viaţa.

Potrivit datelor obţinute cu ajutorul telescopului NASA, cea mai apropiată planetă similară Terrei s-ar afla la 13 ani lumină. Distanţa nu este tocmai mică, dacă luăm în considerare faptul că un an lumină reprezintă 9 trilioane de kilometri, însă este mai apropiată de planeta noastră decât majoritatea stelelor galbene, asemănătoare Soarelui nostru.


„Credeam că o să fie nevoie să căutăm pe distanţe vaste ca să găsim o planetă similara Terrei. Acum realizăm că un alt Pământ ar putea fi găsit în propria noastră curte”, a spus Courtney Dressing, astronom în cadrul Centrului Harvard-Smithsonian.

Piticele roşii, susţinătoare de viaţă?

Stelele pitice roşii sunt mai bătrâne, mai mici şi mai puţin puternice decât Soarele, însă planetele care orbitează  aproape de ele ar putea fi suficient de încălzite pentru a dispune de apă în stare lichidă.  Aceste stele reprezintă trei sferturi din totalitatea stelelor din partea noastră a galaxiei. Dressing şi colegii ei au evidenţiat trei planete observate de Kepler. Una dintre ele este cu 10% mai mică decât Pământul şi orbitează în jurul stelei ei în numai 20 de yile.

David Charbonneau, co-autor al studiului a declarat că astronomii ştiu deja gradul de apariţie al  planetelor locuibile din jurul stelelor comune ale galaxiei noastre. „Ştiind această rată, ne va fi mult mai uşor să găsim viaţa în afara sistemului nostru solar”, a mai spus Charbonneau. Cercetătorii au făcut un calcul care relevă că în galaxia noastră există aproximativ 4,5 milioane planete similare.

Similare, dar nu identice

Deocamdată nu se poate şti cum arată planetele descoperite. Satelitul poate numai să determine dacă stelele îndepărtate sunt orbitate de obiecte însă, pe baza acestei informaţii, oamenii de ştiinţă pot estima masa şi orbita  planetelor. Până acum satelitul a observat 2.700 de planete numai în bucăţica de cer pe care o monitorizează.

În Calea Lactee sunt între 200 şi 400 de miliarde  de stele, galaxia noastră  fiind una de dimensiuni medii. Noile date sugerează că în Univers există un număr enorm de planete similare Terrei.  

Totuşi, diferenţele dintre Pământ şi planetele descoperite sunt destul de mari. De exemplu, apropierea mare de stelele lor ar indica că planetele nu se învârt în jurul propriei axe, dar cu ajutorul unei atmosfere groase sau a unui ocean suficient de mare, acestea ar putea menţine căldura şi întreţine viaţa.  „Nu ai nevoie de o clonă a Pământului pentru existenţa vieţii”, a spus Dressing.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite