FOTO Cum ar arăta Pământul cu inele ca Saturn în loc să aibă Luna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un inel peste Capitoliul Statelor Unite ale Americii. FOTO iO9.com
Un inel peste Capitoliul Statelor Unite ale Americii. FOTO iO9.com

Pământul are un satelit natural interesant de privit noaptea, dar cum ar fi fost dacă Luna nu ar fi luat această formă, ci în schimb ar fi rămas o dâră de resturi pe lângă Pământ? Cel mai probabil ar fi devenit, alături de alte resturi, un inel pe lângă Terra, cum are şi Saturn.

Ron Miller îşi imaginează, într-un articol pentru iO9, cum ar arăta planeta Pământ, dacă ar avea inele precum mai îndepărtata sa vecină Saturn. El menţionează că Pământul a avut parţial un inel, în vremea în care Luna era în formare, iar în final s-a ajuns să aibă satelit natural, şi nu o centură de resturi de jur împrejur. Motivul pentru care acum există o Lună şi nu un inel este acela că resturile s-au regăsit în afara limitei Roche a Terrei.

Limita Roche a apărut la mijlocul secolului 19 şi îi aparţine matematicianului francez Edouard Roche care a calculat că dacă un satelit mare se apropie de o planetă, acesta ar fi distrus de forţa gravitaţională a planetei. Acest lucru se întâmplă, deoarece forţa exercitată asupra acestuia nu este egală, ci mai puternică pe faţa îndreptată spre planetă şi mai mică pe faţa cealaltă. Iar fiecare planetă are limita sa Roche.

Inelele pe Saturn s-au format din cauza acestei limite Roche care se schimbă în funcţie de cât de mare e gravitaţia planetei în cauză. Cercetătorii consideră că inelele acestei planete s-au format în momentul în care unul sau mai mulţi sateliţi naturali s-au apropiat prea mult de Saturn. Au fost făcuţi bucăţi şi au devenit inele planetare întru eternitate.

Ron Miller a aplicat ideea cu inelele pentru Pământ şi a venit cu imaginile din galeria foto alăturată. Acestea ar brăzda cerul cu imaginea lor impresionantă şi planetei noastre i-ar conferi un alt aspect. Totuşi, dacă am fi ajuns să avem inele în jurul Terrei, probabil că acum acest articol ar fi prezentat un Pământ fără inele.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Află mai multe despre faptele care se petrec în Univers:

Viaţă la 1.200 de ani-lumină: telescopul Kepler mai descoperă două planete care ar putea semăna cu Pământul

Fabrica de stele a Universului: oamenii de ştiinţă au descoperit o galaxie gigant care produce 3.000 de stele anual

FOTO Cum arăta Universul la scurt timp după Big Bang. Sonda Planck a elucidat numeroase mistere ale Cosmosului

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite