A fost descoperit un nou virus în celebra Groapă a Marianelor. Este primul găsit la o adâncime atât de mare

0
Publicat:

Noul virus, denumit vB_HmeY_H4907, a fost descoperit la 8.900 de metri în celebra Groapă a Marianelor, care, la aproape 11.000 de metri, este cel mai jos punct din Pacific. Noul virus descoperit în Pacific este considerat a fi la cea mai mare adâncime descoperit vreodată în oceanele Pământului.

Viața marină  FOTO Pexels
Viața marină FOTO Pexels

Acesta face parte din categoria așa-numiților bacteriofagi, care infectează și se replică în interiorul bacteriilor.

Se crede că acestea sunt cele mai abundente forme de viață de pe planetă și joacă un rol-cheie în ecologia oceanelor, ajutând la reglarea dimensiunilor populației și la eliberarea de nutrienți.

După cunoștințele noastre, acesta este cel mai adânc fag izolat cunoscut în oceanul global”, a spus Min Wang, un virusolog marin de la Universitatea Oceanică din China.

Nu este periculos pentru oameni

În urma analizei genomice a noului virus, care nu poate infecta oamenii, acesta a fost denumit vB_HmeY_H4907, scrie News Sky.

Deși abia a fost descoperit, cercetătorii cred că este posibil să fie distribuit pe scară largă în ocean. Are o structură similară cu cea a grupului de bacterii gazdă halomonas, care se găsesc adesea în sedimente și în deschiderile de tip gheizer de pe fundul mării.

Dr. Wang a declarat că această proeminență ar putea oferi informații pentru cercetări ulterioare despre strategiile de supraviețuire ale virusurilor în unele dintre cele mai dure și izolate medii de pe Pământ.

Mediile extreme oferă perspective optime pentru descoperirea unor virusuri noi”, a adăugat el.

Descoperirile au fost detaliate în revista Microbiology Spectrum.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite