Se apropie sfârşitul? Pământul va fi lovit din nou de o furtună solară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi perturbări ale furtunii solare care a lovit Pământul în această săptămână sunt aşteptate să aibă loc duminică, intensitatea foarte crescută a acestei furtuni făcând ca acest eveniment geomagnetic să fie cel mai puternic de acest fel din ultimii şapte ani.

Furtuna a început la începutul săptămânii printr-o explozie solară şi a crescut în timp ce se apropia de Terra, extinzându-se ca un uriaş balon de săpun, spun oamenii de ştiinţă, citaţi de Associated Press. În momentul când lovesc Pământul, particulele circulă cu 6,5 milioane de kilometri pe oră.

Uriaşul nor de particule ar putea crea deranjamente ale electricităţii, ale zborurilor aeriene, ale reţelelor de satelit şi ale serviciilor GPS, mai ales în emisfera nordică. Partea fascinantă va fi extinderea Aurorei Boreale, care va deveni mai vizibilă şi mai mare.

Astronomii au declarat că Soarele a fost destul de liniştit pentru mult timp, iar furtuna ar putea părea dură deoarece de câţiva ani am fost „văduviţi" de o activitate solară intensă. Furtuna este normală în ciclul de 11 ani al Soarelui, care va ajunge la apogeu anul viitor. Deşi nu afectează oamenii în particular, furtunile solare deranjează reţelele de comunicaţii.

Iniţial s-a crezut că fenomenul va dura până vineri, insa meteorologii au avertizat că noi perturbaţii vor fi semnalate şi duminică.„Suntem, în cele din urmă, în prezenţa unei furtuni mult mai puternice decât ne aşteptam. Deşi furnizorii de energie electrică s-au confruntat cu perturbări în cadrul reţelelor lor, aceştia nu ar trebui să fie depăşiţi de eveniment", a spus Bob Rutledge, membru al Agenţiei Americane Responsabile cu Studiul Atmosferei şi al Oceanelor (NOAA).

Cele mai dure efecte s-au resimţit în 1989

Cum deranjează furtunile solare telecomunicaţiile? Practic, poate afecta deodată câmpul magnetic, transmisiunile radio şi poate trimite mai multe emisii radioactive către Terra. Ultima furtună de acest fel a avut loc în decembrie 2006.

Cele mai grave efecte ale activităţii solare intense s-au putut vedea în 1989, în Quebec, când o furtună solară a cauzat oprirea electricităţii pentru 6 milioane de oameni. Cercetătorii sunt îngrijoraţi mai mult acum, deoarece numărul aparatelor care folosesc noile tehnologii şi comunicaţiile GPS a crescut. De asemenea, unele rute aeriene ar putea fi modificate din cauza radiaţilor solare.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite