Robinson Crusoe de astăzi: bărbatul care a renunţat la tot pentru a trăi pe o insulă pustie, fără curent electric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ian

Ian Usher (50 de ani) a decis că a avut destul parte de civilizaţie, aşa că a găsit o rezoluţie radicală pentru nemulţumirile lui: viaţa pe o insulă pustie din Panama.

Recent divorţat, sătul de problemele de la locul de muncă şi plictisit de viaţa sa din Anglia, Ian a vândut absolut tot ce deţinea, pe eBay, în 2008, inclusiv casă, maşină şi motocicletă. 

Cu 250.000 de dolari în buzunar, Ian a plecat din Country Durham şi a poposit abia pe una din insulele nelocuite din Caraibe. Şase ani mai târziu, spune că a luat cea mai bună devicizie şi este mai fericit ca oricând, în ciuda lipsei confortului. 

Povestea sa incredibilă a fost transformată într-un documentar, în care acesta oferă detaliile amănunţite ale vieţii sale pe o insulă locuită doar de el, prietena sa şi 10 găini.

image

„Am fost mereu un aventurier şi mi-am petrecut mult timp afară, cu activităţi care intrau în contact direct cu natura”, spune el. Graţie noii sale case, o insulă tropicală de pe costa Panama, acum are destul timp pentru a se delecta cu toate activităţile, chiar dacă asta presupune să trăiască fără curent electric sau apă curentă. Ian locuieşte într-o căsuţă de lemn pe care a construit-o cu mâna lui, în jurul căreia creşte fructe şi legume acum. 

image

„Nu suntem încă atotsuficienţi aici, pe insulă. Avem nuci de cocos, ananas, yucca, trestie de zahăr şi migdale, dar mai trebuie să lucrăm la creşterea legumelor pe pământul nostru”, a recunoscut acesta. 

„Avem 10 găini care aleargă libere pe aici, aşa că ouăle noastre sunt complet organice. Câteodată, localnicii indieni mai trec şi ne lasă peşte proaspăt prins. Orice altceva avem nevoie luăm din supermarket”, a spus acesta. De bani nu are nevoie des, oricum, graţie licitaţiilor de pe eBay, când şi-a vândut tot, şi noului volum care va apărea, nici nu-şi face griji. 

Majoritatea timpului lui Ian este petrecut muncind pământul sau la plajă. „Ne trezim destul de devreme, în jur de 5 dimineaţa, şi muncim cam până la 9. Atunci luăm micul-dejun, hrănim găinile şi câinele. Când nu muncim pământul, înotăm, facem snorkeling, citim”, povesteşte acesta. 

Odată la 10 zile, cei doi vor pleca în cel mai apropiat oraş, la 20 de minute de mers cu barca, pentru aprovizionare şi combustibil. Duminicile le petrec într-un restaurant din junglă, unde se întâlnesc cu restul comunităţii la masă. Cei doi folosesc o canoe făcută de Ian, cu mâna lui. 

image

În ciuda izolării, Ian a găsit pe cineva cu care să împartă singurătatea, prietena sa Vanessa Anderson, pe care a cunoscut-o anul trecut, într-o vizită la Londra. „Faptul că a venit aici, să locuiască cu mine, a schimbat complet situaţia”, mărturiseşte acesta. Singurul lucru care îi lipseşte este jet-ski-ul, dar nu atât de tare încât să se întoarcă. 

image

„Îmi place viaţa asta simplă. Poate o conexiune la internet ar mai merge, din când în când. Şi o seară cu prietenii şi familia într-un pub, vineri seara. Vanessei îi lipseşte cappuccino din Londra, dar cred că o să treacă curând şi peste acest lucru”, a spus el. 

„Nu aş schimba nimic. Mi-a plăcut tot, faptul că a trebuit să construiesc de la zero o casă, faptul că trăiesc pe o insulă. Întotdeauna mi-am închipuit că viaţa este o asemenea aventură”, recunoaşte Ian. 

Citeşte şi:

FOTO Fetiţa care l-a inspirat pe Lewis Carroll să scrie „Alice în ţara minunilor”

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite