Motivul pentru care oamenii se îngraşă după căsătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După căsătorie ne îngrăşăm, în medie, cu 9 kilograme FOTO: Arhivă Adevărul
După căsătorie ne îngrăşăm, în medie, cu 9 kilograme FOTO: Arhivă Adevărul

Căsătoria vine „la pachet“ cu cel puţin un efect secundar: kilogramele în plus. Poate că viaţa se cuplu se învârte în jurul mâncării şi a televizorului mai mult decât în trecut, dar nu acesta este motivul îngrăşării.

Bărbaţii şi femeile deopotrivă iau în greutate după ce îşi legalizează relaţia. Fiecare se îngraşă, în medie, cu 9 kilograme, reiese dintr-un studiu realizat de specialiştii Asociaţiei Americane de Sociologie. Aceasta este o medie, pentru că nu toate cuplurile se îngraşă după căsătorie.

Până de curând, se credea că viaţa mai sedentară şi interesul mai mic legat de aspectul fizic ar fi motivele pentru care cuplurile iau în greutate după nuntă. Un studiu recent contrazice, însă, această teorie. Motivul îngrăşării ar fi certurile din cadrul căsniciei. Astfel, cearta între soţi poate avea ca efect secundar acumularea de kilograme, susţine coordonatorul cercetării, Jan Kiecold-Glaser, de la Universitatea de Stat din Ohio. Iar dacă certurile se asociază şi cu o tendinţă depresivă, obezitatea este iminentă, completează specialiştii.

Specialiştii americani au observat că tensiunile din cuplu încetinesc metabolizarea grăsimilor, organismul nereuşind să mai proceseze alimentele bogate în grăsimi. În urma unor analize, aceştia au descoperit că partenerii care obişnuiesc să se certe au un nivel mai mare de insulină în circulaţia sangvină, iar aceasta contribuie la acumularea grăsimilor în corp sub formă de ţesut adipos.

Organismul partenerilor certăreţi „arde“ un număr mai mic de calorii, iar din această cauză, o persoană se poate îngrăşa 5,4 kilograme pe an, au calculat cercetătorii.

Mesele oferă pretextul pentru iniţierea unor discuţii în contradictoriu în cuplurile cu probleme, aşa că putem vorbi de o afectare de lungă durată a proceselor metabolice ca urmare a ostilităţii şi depresiei. Jan Kiecold-Glaser, citat de publicaţia britanică „Daily Mail“

La studiu au luat parte 43 de cupluri sănătoase, cu vârsta între 24 şi 61 de ani, care erau căsătorite de cel puţin 3 ani.

Citeşte şi:

De ce ne îngrăşăm după căsătorie

Secretele oamenilor care nu se îngraşă

Cererea în căsătorie perfectă: a plănuit-o timp de 17 luni, iar rezultatul este de neuitat

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite