Winston Churchill, despre instaurarea Cortinei de Fier: „Rusia Sovietică era instalată în inima Europei“

0
Publicat:

La începutul lunii iunie a anului 1945, Winston Churchill a prevăzut că retragerea trupelor americane spre vest, pe aliniamentul de demarcaţie stabilit cu sovieticii, va duce la coborârea unei cortine de fier.

Winston Churchill (© The Library of Congress)
Winston Churchill (© The Library of Congress)

La 4 iunie 1945, Winston Churchill i-a atras atenţia președintelui Harry Truman asupra consecinţelor retragerii spre vest a trupelor aliate din Germania pe linia de demarcaţie stabilită anterior cu sovieticii: ,,Văd cu profundă îngrijorare retragerea armatei americane la linia noastră de ocupaţie în sectorul central, aducând astfel puterea sovietică în inima Europei occidentale şi coborârea unei cortine de fier între noi şi tot ce este spre est. Speram ca această retragere, dacă trebuie făcută, să fie însoţită de reglementarea multor lucruri grave care să constituie adevăratul fundament al păcii în lume. Nimic important nu a fost încă stabilit, iar dumneata şi cu mine vom avea de purtat o mare răspundere pentru viitor”.

Preşedintele american i-a răspuns la 12 iunie, precizând că înţelegerea tripartită referitoare la ocuparea Germaniei făcea „imposibilă amânarea retragerii trupelor americane din zonele sovietice”, deoarece retragerea permitea rezolvarea unor probleme importante, precum începerea funcţionării Comisiei Aliate de Control, exercitarea guvernării militare de către Comandamentul Suprem aliat în Germania şi Austria etc.

,,Aceasta, avea să consemneze premierul britanic, a sunat ca un dangăt de moarte în pieptul meu. Dar nu aveam de ales decât să mă supun. Nu mai puteam face nimic altceva... La 1 iulie, armatele britanice şi ale Statelor Unite au început retragerea spre zonele respective, urmate de mase de refugiaţi. Rusia Sovietică era instalată în inima Europei. Aceasta a fost o piatră de hotar nefericită pentru omenire“, conform memoriilor publicate în volumul „Al Doilea Război Mondial“.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite