Vrăbiuțele, pe cale de dispariție: „E un semn că ceva din mediu omoară viețuitoarele”

0
Publicat:

Experții au dezvăluit de ce dispar vrăbiuțele din Europa, una dintre cele mai comune specii de păsări, care se găsesc și în mediul urban, și în mediul rural.

Vrăbiuțe FOTO: Arhivă
Vrăbiuțe FOTO: Arhivă

În ultimele 2 decenii, o parte semnificativă din vrăbiuțele din Europa a dispărut. De exemplu, în Paris, numărul lor a scăzut cu aproape 1 sfert în 15 ani. Fenomenul se observă inclusiv în România, unde numărul lor a scăzut semnificativ. 

Acesta e un fenomen global care a îngrijorat experții, scrie France 24.

Numărul în scădere a fost observat și în alte mari capitale, precum Londra, Hamburg și Amsterdam, printre altele.

Experții sunt îngrijorați de această dispariție treptată a vrăbiuțelor. Cântecul lor se aude din ce în ce mai rar. Și fenomenul nu are loc doar la oraș, ci și în mediul rural. În trecut, vrăbiuțele erau cea mai comună specie de păsări din numeroase capitale. Dar în ziua de azi, coloniile lor aproape au dispărut în anumite orașe, precum Paris. 

„Cele mai multe colonii despre care știm se apropie de ceea ce noi numim pragul colapsului,” a declarat Philippe Maintigneux, voluntar în cadrul League for the Protection of Birds (LPO), ce a explicat de ce dispar vrăbiuțele din Europa. 

Putem numără coloniile care au supraviețuit pe degetele de la o singură mână,” a declarat el despre vrăbiuțele din Paris. 

Există mai multe teorii despre ce cauzează acest fenomen. Din păcate nu doar vrăbiuțele sunt afectate, ci numeroase alte specii de păsări. Experții au vorbit despre mai mulți factori care au contribuit la acest fenomen îngrijorător. 

„E un semn că ceva din mediu omoară viețuitoarele,” a declarat Frederic Jiguet, ornitolog în cadrul Muzeului Național de Istorie Naturală din Paris, scrie useit.ro.

Printre factorii care ar contribui la acest fenomen se numără poluarea fonică, precum și malnutriția. Experții care au vorbit despre de ce dispar vrăbiuțele din Europa au indicat și o diferență între cele din mediul rural și cel urban. 

Vrăbiile din mediul urban sunt expuse la un risc mai mare

În urma unui studiu recent, experții au demonstrat că vrăbiuțele din orașe prezintă un nivel mai mare al hormonilor asociați cu stres. Ceea ce nu e de mirare dacă puii nu au acces la tipul potrivit de hrană. 

Se pare că acest fenomen e complex și include mai mulți factori. Dar există o certitudine, dincolo de teorii – activitatea umană se află la baza acestui fenomen. La nivel mondial, mii de specii suferă din cauza activității umane, ce a dus și la încălzirea globală, și explică de ce dispar vrăbiuțele din Europa.

„Aceste păsări sunt capabile să facă față la 1-2 factori de stres în același timp,” a declarat Frederic Angelier, ornitolog. „Dar când multiplici acești factori și interacționează unul cu altul, atunci depășește capacitatea păsărilor de a se adapta.” 

Faptul că o specie atât de comună a fost afectată până în acest punct e un semnal de alarmă. Potrivit mai multor experți, dacă societatea va evolua în același fel ca până acum, impactul asupra planetei va fi prea mare pentru a mai putea susține existența oamenilor. 

MagazinPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite