Prima păpuşă Barbie cu scolioză. Cum arată şi în ce scop a fost creată FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se împlinesc 64 de ani de când a fost lansată prima păpuşă Barbie. În varianta sa clasică, Barbie era o tânără blondă cu părul lung, ochii albaştri, suplă şi cu un bust generos, devenind un etalon al frumuseţii în întreaga lume. De-a lungul existenţei sale a ajuns mult mai mult decât atât. A creat numeroase controverse, dar a devenit şi o sursă de inspiraţie în privinţa alegerii unei viitoare cariere şi nu numai.

Colecţie de păpuşi Barbie FOTO Mattel
Colecţie de păpuşi Barbie FOTO Mattel

Păpuşa Barbie îmbracă, în ziua de astăzi, peste 150 de meserii, printre care: medic, profesor sau poliţist. De asemenea, ea poate aparţine a mai bine de 40 de naţionalităţi, iar forma corpului său variază, arătând astfel că frumuseţea nu trebuie să se încadreze în vreun anumit tipar.

Sora mai mică a lui Barbie suferă de scolioză

Pe lângă meserii, diferite naţionalităţi şi etnii, compania producătoare s-a gândit să abordeze şi un subiect mai delicat: cel al problemelor de sănătate. Cea mai recentă lansare a companiei de jucării Mattel este noua păpuşă Chelsea. Sora mai mică a lui Barbie suferă de scolioză, afecţiune a coloanei, des întâlnită în special în rândul adolescenţilor. Odată cu noua apariţie din familia Barbie, brandul îşi propune să normalizeze, prin „puterea reprezentării”, purtarea aparaturii speciale şi să încurajeze incluziunea în rândul copiilor. 

Chelsea, păpuşa care suferă de scolioză FOTO Twitter
Chelsea, păpuşa care suferă de scolioză FOTO Twitter

„Credem în puterea reprezentării şi ne angajăm să creăm păpuşi cu o varietate de înfăţişări, astfel încât copiii să se poată vedea pe ei înşişi în Barbie, şi acum într-o linie care o celebrează pe sora mai mică a lui Barbie, Chelsea. Suntem mândri să lansăm în premieră păpuşa Chelsea, cu un suport pentru spate detaşabil, pentru a continua să reflectăm mai bine lumea pe care copiii o văd în jurul lor. Linia noastră Chelsea oferă infinit mai multe modalităţi de a stârni poveşti, oferind în acelaşi timp copiilor o modalitate de a-şi dezvolta empatia şi abilităţile de procesare socială prin intermediul jocului cu păpuşi”, a declarat Lisa McKnight, vicepreşedinte executiv şi şef global pentru Barbie şi păpuşi la Mattel, citată de The Independent.

Pentru lansarea noii păpuşi, compania producătoare de jucării a colaborat cu Dr. Luke Macyszyn, neurochirurg certificat şi specialist în afecţiuni complexe ale coloanei vertebrale la copii.

Chelsea măsoară 15 centimetri înălţime şi poartă o rochie roz cu o brăţară verde detaşabilă la spate şi pantofi albi. Părul ei şaten este coafat în valuri. Are însă coloana vertebrală curbată şi vine însoţită de un accesoriu special: o proteză de spate detaşabilă.

Scolioza, afecţiune frecventă în rândul adolescenţilor

Scolioza se caracterizează prin răsucirea şi curbarea anormală a coloanei vertebrale. Simptomele includ o coloană vertebrală vizibil curbată, un umăr mai înalt decât celălalt sau un umăr sau şold mai proeminent decât celălalt, o cutie toracică proeminentă şi o diferenţă în lungimea picioarelor.

Afecţiunea se poate dezvolta la orice vârstă, dar este cel mai frecventă la copiii cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani, potrivit NHS. În Marea Britanie, aproximativ trei sau patru din 1.000 de copii necesită tratament pentru scolioză.

Deşi tratamentul nu este întotdeauna necesar la copii, deoarece coloana vertebrală se poate îmbunătăţi în mod natural pe măsură ce aceştia cresc, se poate folosi un aparat ortopedic sau ghipsat pentru a împiedica curbura să progreseze în continuare.

Magazin


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri