Paris, moda verii lui 2018: ţinute din piele, imprimeuri florale şi grafice FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTOGRAFII Getty Images
FOTOGRAFII Getty Images

Săptămâna Modei de la Paris a încheiat şirul prezentărilor colecţiilor pentru primăvara-vara lui 2018. Astfel, următorul sezon fashion va fi unul al imprimeurilor surprinzătoare atât ca mix de nuanţe, cât şi ca modele, de la cele florale la cele grafice, al pieselor şic şi rebele în acelaşi timp, la care se adaugă doza de senzualitate necesară unei garderobe pentru sezonul cald.

Parisul a fost acaparat de evenimentele din cadrul Săptămânii Modei, ceea ce a însemnat că cele mai reprezentative locuri din capitala franceză au devenit pentru o zi catwalk-uri. Dacă muzeul Rodin a fost preluat de Christian Dior, Saint Laurent şi-a instalat cartierul general la poalele turnului Eiffel, iar Givenchy a preluat Palatul de Justiţie.

Maria Grazia Chiuri, directorul creativ de la Dior, a păstrat linia feministă pe care a impus-o creaţiilor sale încă de la instalarea sa pe acest post, în urmă cu un an.

saptamana modei de la paris/colectii primavara vara 2018

De la salopetele şi rochiile din piele, cizmele până la genunchi şi pantalonii negri, până la beretele şic, dar cu un aer revoluţionar, şi body-urile strălucitoare purtate cu fuste din tul transparent, întreaga colecţie a încercat să arate că feminitatea şi delicateţea pot fi etalate într-o manieră care inspiră încredere în sine şi forţă, nu doar fragilitate.  

saptamana modei de la paris/colectii primavara vara 2018

Cizmele comode, realizate din materiale de tip plasă, strânse pe picior, au atras atenţia editorilor de modă, Sarah Mower observând pentru revista „Vogue” faptul că Grazia Churi a reuşit să gândească un model de încălţăminte comod, dar care subliniază în acelaşi timp frumuseţea piciorului.

Stil glamour-futurist la Valentino

Dacă designerul Pierpaolo Piccioli ne-a obişnuit cu creaţiile sale diafane, romantice, oarecum atemporale, de această dată a îmbrăţişat curentul futurist şi, după cum a mărturisit, s-a lăsat inspirat de povestea programului spaţial Apollo, alături de referinţe la stilul glamour impus de marele Valentino colecţiilor din anii ’80.

În această idee, Piccioli a combinat materiale surprinzătoare, ca plasticul şi textilele presărate cu paiete şi flori, pielea şi voalul, dar şi stiluri diferite, cum sunt cel sport cu cel elegant. Salopete, veste, jachete şi jeanşi, fuste şi rochii-balon, totul a avut însă un vibe disco al anilor ’80, prezent şi la Gucci, Saint Laurent şi Paco Rabanne.

Deloc modest, designerul Anthony Vaccarello a mărturisit, privind spre turnul Eiffel, că prin noua sa colecţie nu a dorit decât să spună povestea Saint Laurent şi a Parisului. Creaţiile sale au fost, prin urmare, adevărate lecţii de stil şi şarm parizian. Cizmele şi sandalele au avut detalii preţioase, ca penele de struţ, rochiile-balon specifice anilor ’80 s-au regăsit şi în prezentarea sa, dar croite din piele sau acoperite de pene şi puf, jachetele s-au remarcat datorită umerilor uriaşi şi reverelor exagerat de late. 

„Femeia Saint Laurent vrea să se distreze. Nu este deprimată, vrea să se bucure de viaţă!”, a explicat Vaccarello exuberanţa şi glamourul etalate în faţa a sute de spectatori plini de admiraţie. Nu au lipsit rochiile cu paiete şi cele din satin, detaliile de dantelă trasparentă şi cele florale.

saptamana modei de la paris/colectii primavara vara 2018

Pielea şi paietele au fost reprezentative şi pentru show-ul Givenchy, în vreme ce imprimeurile au venit mai degrabă din zona regnului animal. De altfel, designerul Waight Keller a admis că a preluat două elemente din creaţia fondatorului casei de modă, Hubert de Givenchy, respectiv un motiv stilizat al trifoiului din 1961 şi printurile de tip zebra, tigru şi leopard din 1981. Cromatic, cele mai multe creaţii au rămas în zona alb-negru sau negru şi roşu.

Flori, accente rock şi tartan

Pentru colecţia Alexander McQueen, Sarah Burton s-a raportat la frumuseţea ordonată a grădinilor engelzeşti, la care a adus un plus de accente rock. „Am vrut să surprind calmul englezesc şi puterea vindecătoare a naturii”, după cum şi-a explicat designerul intenţia creatoare. Rochiile din şifon cu imprimeuri florale au fost combinate cu ghete şi bocanci, iar pardesiele din piele, reconstruite în moduri surprinzătoare pentru a căpăta rol de rochii, au fost gândite pentru zilele răcoroase de primăvară. Interesantă a fost şi alăturarea dintre rochiile-cămaşă cu volane şi pantaloni.

saptamana modei de la paris/colectii primavara vara 2018

La Harmes, în schimb, au fost prezente din abudenţă imprimeurile grafice şi pastelurile, de la roz la galben şi crem, împletite cu tonuri de albastru, ciclam, combinaţii alb-negru. Croielile curate, cu linii clare, clascice, au imprimat colecţiei un aer studiat, subliniat şi mai mult de folosirea tartanului, acea ţesătură specială din lână sau din bumbac, cu carouri mari, divers colorate,  originară din Scoţia.

Tartanul a fost laitmotiv vestimentar şi la Off-White, alături de deux-piece-uri, sacouri cu umeri evidenţiaţi şi mănuşi lungi peste cot, în dorinţa de a contura o colecţie-tribut prinţesa Diana, la 20 de ani de la tragicul accident în care aceasta şi-a pierdut viaţa. Şi Balenciaga a inclus în prezentare materialul în carouri, dar în combinaţii inedite, cum ar fi o fustă din tartan purtată cu o cămaşă supradimensionată cu dungi, şi cizme mulate din spandex, imprimate în nuanţe intense de albastru, galben şi roz.

saptamana modei de la paris/colectii primavara vara 2018

Printurile grafice, dar mult mai intens colorate, au pigmentat şi prezentarea Stella McCartney. Creatoare de modă a inclus şi în această colecţie materiale reciclabile, fidelă pe mai departe curentului ecologist pe care luptă să-l impună în modă. Piesele vestimentare supradimensionate, precum salopetele, jachete din denim sau rochiile, sunt de asemenea puternic reprezentate în moda următorului sezon.

Siluete strânse în corsete

Show-ul Mugler a pus accent pe silueta subliniată de corsete şi şolduri evidenţiate de fuste mini cu aspect geometric, iar rochiile lungi, fluide şi transparente, în culori pale, au avut şi ele rolul de a pune în valoare trupul în mod seducător. Designerul David Koma a imaginat haine care flatează silueta feminină după modelul impus de actriţele Brigitte Bardot şi Claudia Cardinale în anii ’70, aşa cum a observat editorul de modă Sarah Mower pentru revista „Vogue”.

În cazul brandului Balenciaga, alăturarea de piese din registre vestimentare diferite, suprapunerile aparte, dar şi combinaţiile de culori au conturat o colecţie eclectică, modernă, în care hainele pot fi combinate ca într-un puzzle fashion. În viziunea designerului Demna Gvasalia, propunerile sale vestimentare sunt menite pentru a fi practice, uşor de combinat şi, mai ales, să se integreze firesc în moda street-style.

Nu în ultimul rând, prezentarea Elie Saab, găzduită la Grand Palais, a rezervat pasionatelor de modă un adevărat festin al culorilor, de la verde intens şi albastru electric la galben aprins şi roşu, care a creat o adevărată atmosferă de junglă amazoniană.

Magazin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite