O călătorie în „lumea dulcelui”. Care sunt cele mai bune înghețate din lume
0De-a lungul istoriei, înghețata a evoluat fantastic, iar fiecare cultură a reușit să adauge în acest dulce savuros propriul gust și stil unic. În ciuda diferențelor, aceasta rămâne o delicatesă universală.

Evoluția înghețatei de-a lungul timpului
Există cineva care nu iubește înghețata? Indiferent că ne aflăm în Asia, Europa, Statele Unite sau America de Sud, acest desert răcoritor este preferatul multora. Imaginile cu copii ținând un con de înghețată într-o zi toridă sunt omniprezente.
San Francisco și New York sunt mândre să găzduiască sedii ale faimosului Muzeu al Înghețatei, un tribut adus acestei delicatese. Rădăcinile înghețatei se întind până în secolul al II-lea î.Hr.
Alexandru cel Mare aprecia zăpada și gheața aromatizate cu miere și nectar. Împăratul Nero, de asemenea, se bucura de zăpadă aromatizată cu fructe și sucuri.
Cu peste 1.000 de ani mai târziu, Marco Polo a adus în Italia o rețetă asemănătoare cu sorbetul din Extremul Orient, care s-a transformat treptat în înghețata pe care o cunoaștem astăzi. Jeni Britton Bauer, fondatoarea mărcii „Jeni’s Splendid Ice Creams”, susține că „fiecare cultură are o interpretare diferită a înghețatei, care adesea nu este denumită astfel, și este un aliment care aduce oamenii împreună.”
Diverse gusturi și tradiții: De la custard-ul american la gelato-ul italian
În Statele Unite, crema de frișcă (n.r. custard) congelat este văzut ca înghețata americană originală. Diferită de iaurtul înghețat, această combinație de lapte, smântână, zahăr și gălbenușuri de ou este favorita americanilor. Bruce Weinstein, autorul cărții „The Ultimate Ice Cream Book”, explică diferența dintre custard și înghețată prin textura lor., scrie CNN.com.
În Mexic, raspados este echivalentul conurilor de zăpadă americane. Acestea sunt realizate folosind fructe reale sau sucuri de fructe proaspete și se vând la tarabe pe străzile Mexicului.
În Italia, gelato este considerat simbolul culinar. Acesta are un conținut mai scăzut de grăsime decât înghețata tradițională și este realizat cu lapte integral, ouă, zahăr și arome. O vizită la gelateria locală este un mod de viață pentru italieni.
Fie că este vorba despre un custard congelat din SUA, un raspado din Mexic sau un gelato din Italia, înghețata rămâne o alegere de top în zilele toride de vară, reamintindu-ne bucuriile copilăriei. Pofticioșii o pot consuma, însă, în orice moment al zilei sau al anului.