Noaptea în care naziștii au ajuns la putere după incendierea clădirii Reichstag-ului din Berlin: „Este un semn de la Dumnezeu“ VIDEO

0
Publicat:

În urmă cu 91 de ani, clădirea Reichstag-ului din Berlin a fost incendiată, moment-cheie în preluarea puterii de către naziști în Germania.

În seara zilei de 27 februarie 1933, clădirea Reichstagului din Berlin, sediul paralamentului german, era în flăcări. La fața locului au sosit cancelarul Adolf Hitler şi ministrul Goring, înconjuraţi de un val de reporteri şi fotografi.

Incendierea Reichstagului (Historia)
Incendierea Reichstagului (Historia)

Primele declaraţii au fost acelea care anunțau că au incendiat Reichstagul comuniștii. Cu puţin înainte de venirea lor, în faţa clădirii se afla cetăţeanul olandez Marinus van der Lubbe, pe jumătate dezbrăcat şi destul de confuz. Poliţia l-a arestat pe loc. Evident, acesta a fost considerat vinovat pentru incediu, şi mai târziu avea să fie judecat şi executat. În ziua următoare, peste 4000 de comunişti şi intelectuali care erau împotriva ideologiei naziste au fost arestaţi, scrie Historia.

Naziştii au gândit repede. Hindenburg, cel de-al doilea preşedinte al republicii de la Weimar, în vârstă de 86 de ani, a fost convins repede că poporul se află în pragul unei revoluţii comuniste.

Astfel, Hitler l-a convins să semneze un decret prin care drepturile elementare ale cetăţenilor erau suspendate în timpul acestei situaţii de urgenţă. Presa era cenzurată, iar poliţia era autorizată să interzică şi să pedepsească orice tip de întâlnire cu caracter politic, marşuri. Libertăţile garantate de Constituţie dispăreau.

Incendierea Reichstagului a fost un prim pretext pentru nazişti pentru a crea panică în rândul populaţiei şi a părea că au salvat situaţia de la pericolul bolşevic, fapt care a condus la câştigarea alegerilor din 5 martie 1933 a partidului nazist. Vinovaţii nu au fost găsiţi, dar bineînţeles că întreaga lume speculează faptul că focul a fost pus de către nazişti, ei având un plan bine stabilit, care până la un punct a dat roade.

Evenimentul din 27 februarie 1933 demonstrează cât de repede poate fi transformată o republică modernă într-un regim autoritar.

D. Sefton Delmar era un reporter al ziarului londonez „Daily Express” şi a fost martor la incendiul Reichstagului. Iată mărturia sa cu privire la evenimente:

«Este un semn de la Dumnezeu! Dacă acest foc – aşa cum cred – se dovedeşe a fi lucrarea comuniştilor, atunci nimic nu ne va putea opri să zdrobim acest parazit criminal cu un pumn de fier».

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite