Capodopere moderne: designerii îşi culeg inspiraţia din lumea artei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creatorii de modă s-au inspirat în acest sezon din operele artiştilor şi ale fotografilor. Designerii au luat ca model pictura pe sticlă, dar şi broderia, valorificând astfel, într-un mod creativ, unele tehnici artizanale, scrie „The Independent“.

Desenele abstracte ale artistului catalan Joan Miró au inspirat printurile vopsite cu o pensulă îndrăzneaţă aparţinând lui Michael van der Ham, fiind realizate pe amestecuri de colaj. Grafica asimetrică a lui Paul Smith s-a inspirat din munca francezului Jean-Paul Goude, persoana deosebit de creativă din spatele recentelor campanii publicitare ale Kenzo. Roksanda Ilincic a îmbinat grafica rigidă a artistului Josef Albers cu contururile organice ale sculptorului Niki de Saint Phalle, într-o colecţie în stilul anilor '70 care pare atât modernă.

image

                                                                  Creaţie Roksanda Ilincic, colecţia toamnă-iarnă 2013

Opera artistului conceptual Daniel Buren, omul din spatele „Les Deux Plateaux“, o instalaţie de artă extrem de controversată, s-a dovedit o trimitere-cheie la contemporaneitate, nu numai prin aspectul grafic, dar şi prin extinderea la decorul monolitic. Buren însuşi a fost implicat în crearea decorului pentru prezentarea de modă: patru „coloane“ de scări rulante, de pe care modele intrau şi ieşeau pe un podium din pătrate imense de sticlă.

Arta a avut un impact important în acest sezon, astfel că plicurile de seară de la Marc Jacobs au fost pictate pe sticlă, fiind fabricate manual de către un specialist veneţian în pictura pe oglindă. Mai mult, modelul broderiei de la „Cube Speedy“ a fost împrumutat de la o tehnică tradiţională de ţesere a covoarelor. Când vine vorba de crearea unor articole din piele, designerul britanic Martina Spetlova evită noile tehnici moderne de tăiere cu laser, preferând dalta, deoarece „marginile sunt curate şi clare, fără reziduurile sau arsurile pe care le lasă laserul. Eu folosesc culori deschise şi piele moale, care sunt mai uşor de ars“, explică ea.

image

Colecţia primăvară-vară 2013 a lui Peter Pilotto

Colecţia „Sicilia“, aparţinând Dolce & Gabbana, s-a dovedit a fi cea mai inspirată odă destinată artizanatului din vacanţele tradiţionale.

Colecţia Sicilia, Dolce & Gabbana

image

Siluetelele trapezoidale ale hainelor colecţiei au fost îmbinate într-o ţesătură de tip sac, cu ornamente din rafie, precum şi o serie de printuri vibrante care a fost prezentată de păpuşi soldat din zona teatrului de stradă.

Colecţia Sicilia, Dolce & Gabbana

image
Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite