Băiatul de 8 ani care a făcut istorie după ce a învins un mare maestru la șah. „Nu există nicio tradiție sportivă în familiile noastre“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La vârsta de opt ani, Ashwath Kaushik a făcut istorie, duminică, devenind cel mai tânăr jucător care a învins vreodată un mare maestru de șah într-un joc de turneu clasic.

Ashwath Kaushik FOTO Singapore Chess Federation
Ashwath Kaushik FOTO Singapore Chess Federation

Băiatul, care locuiește în Singapore, a reușit să îl învingă pe polonezul Jacek Stopa, în vârstă de 37 de ani, în turul patru al Burgdorfer Stadthaus Open din Elveția, notează CNN

Un nou record 

Recordul anterior fusese stabilit luna trecută, de Leonid Ivanovic, tot în vârstă de opt ani. El devenise devenit primul jucător sub vârsta de nouă ani care l-a învins pe un mare maestru într-un joc clasic. Ashwath a reușit să îl detroneze și pe jucătorul sârb, el fiind cu cinci luni mai tânăr, conform Chess.com.

„A fost foarte interesant și uimitor și mă simt mândru de acest joc și de felul în care am jucat, mai ales că mergea mai rău la un moment dat, dar am reușit să îmi revin”, a spus Kaushik, pentru Chess.com, după ce l-am învins pe Stopa.

Născut în India în 2015, Ashwath și-a făcut deja un nume după ce a câștigat o serie de turnee de tineret din întreaga lume - în special devenind campion mondial sub 8 la Rapid în 2022, pe Chess.com.

El a terminat pe locul 12 la turneul din această săptămână din Elveția și se așteaptă multe de la tânăr, deoarece continuă să concureze împotriva adversarilor cu decenii mai multă experiență.

Antrenament de șapte ore pe zi

Tot într-un interviu pentru sursa citată, tatăl lui Ashwath a spus că nici el, nici soția sa nu au un istoric de a juca șah și a fost o surpriză să-l vadă pe fiul său, despre care spune că exersează în jur de șapte ore pe zi, devenind un jucător atât de talentat.

„Este suprarealist, deoarece nu există nicio tradiție sportivă în familiile noastre. Fiecare zi este o nouă descoperire și uneori ne împiedicăm în căutarea căii potrivite pentru el”, a declarat tatăl său, Kaushik Sriram.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite