Afacerea crescută de regele Charles din anii 90: în ce domeniu activează Duchy Originals

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de ani de zile, regele Charles al III-lea s-a pregătit să preia tronul după domnia istorică a reginei Elisabeta a II-a. Pe lângă atribuțiile regale îndeplinite, a înființat o afacere bazată pe alimente și băuturi organice produse din ferma sa, relatează CNN

Charles al III-lea a înființat o afacere bazată pe alimente organice. FOTO Getty Images
Charles al III-lea a înființat o afacere bazată pe alimente organice. FOTO Getty Images

Noul suveran britanic, un susținător al protejării mediului înconjurător, a înființat în anul 1990 Duchy Originals pentru a comercializa produse din ferma sa. De atunci, a devenit cel mai mare brand de alimente și băuturi organice din Marea Britanie, conform companiei. Până în luna martie a anului 2021, Duchy Originals a câștigat aproape 3,6 milioane de lire sterline (4,1 milioane de dolari), fără a fi luate în calcul taxele. 

Cu toate că brandul s-a confruntat și cu perioade mai puțin profitabile, acesta a prosperat din anul 2009, atunci când a încheiat un parteneriat cu brandul de supermarketuri britanice, Waitrose. 

Lanțul de alimente de calitate superioară are, în prezent, dreptul exclusiv de a comercializa produse sub numele Duchy, iar cumpărătorii pot achiziționa somon, cârnați, lapte, morcovi și afine, care poartă numele de „Waitrose Duchy Organic”. 

S-a transformat într-o afacere de succes”, a afirmat Andrew Bloch, specialist în relații publice din Londra.  

Cu toate acestea, viitorul este incert. Conducerea brandului Duchy Originals este în aer în timpul perioadei de doliu național care culminează, luni, cu funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a. 

Vom lua legătura cu Casa Regală cu privire la viitoarele aranjamente atunci când va fi momentul potrivit pentru a face acest lucru”, a afirmat un purtător de cuvânt al Waitrose. 

Cel mai probabil, prințul William va prelua conducerea firmei Duchy Originals. Ținând cont de faptul că prințul William a studiat agricultura ecologică. 

Va fi interesat, dar îi va încredința pe alții să o conducă”, a afirmat Sally Bedell Smith, autoarea cărții „Charles: The Misunderstood Prince”. 

Pasiunea pentru mediul înconjurător 

Regele Charles a petrecut zeci de ani predicând beneficiile agriculturii ecologice și protejării mediului, chiar înainte ca astfel de probleme să devină cauze principale. 

În anul 1985, el a transformat Home Farm, care se află în apropiere de moșia sa Highgrove din Gloucestershire, într-un sistem complet organic. Duchy Originals a apărut cinci ani mai târziu. 

De la începutul anilor 1980, când am avut pentru prima dată responsabilitatea de a gestiona un teren de sine stătător la Highgrove, mi-am dorit să mă concentrez pe o abordare a producției de alimente care să evite impactul sistemului predominant și convențional al agriculturii industrializate, care are un efect dezastruos asupra fertilității solului, biodiversității și sănătății animale și umane”, a afirmat regele Charles pentru revista Country Life în anul 2021.

Primul produs Duchy Originals a fost un biscuit din ovăz vândut în anul 1992. Inițial, produsele brandului se găseau doar în magazine, precum Harrods și Fortnum & Mason, ulterior s-au extins în supermarketurile britanice Waitrose. 

Afacerea s-a confruntat cu probleme în primele sale zile, a scris Smith în cartea ei. Duchy Originals a trebuit să caute noi producători după ce a devenit prea mare pentru a se baza exclusiv pe Highgrove. 

 Smith a scris că, atunci când Charles a vizitat Ambasada Marii Britanii din Spania în 2004 a dus produse împachetate, anunțând: „Sunt un milionar, știi!” 

Parteneriatul cu Waitrose 

O încercare nefastă de a se extinde în Statele Unite, combinată cu declanșarea crizei financiare globale, a împins afacerea în pragul colapsului. 

Confruntându-se cu pierderi de milioane de lire sterline în 2009, regele Charles a apelat la Waitrose, care a acceptat să distribuie exclusiv produsele. 

Salvarea acordată de Waitrose în timpul crizei financiare din septembrie 2009 a fost absolut vitală”, a spus Smith. 

Până în 2017, la 25 de ani de la debutul biscuiților din ovăz, linia s-a extins la 300 de produse, inclusiv fructe, legume, carne și bere, iar vânzările anuale au atins 200 de milioane de lire sterline (231 de milioane de dolari). În peste 30 de țări din întreaga lume, inclusiv Statele Unite, Germania, Japonia și Australia, au fost exportate produse selectate. 

Charles are acces la o vastă avere personală, dar nu a profitat niciodată direct de pe urma afacerii Duchy Originals. Toate redevențele colectate de la Waitrose au fost donate unor cauze caritabile.  

În raportul său anual în 2019, compania a afirmat că a strâns peste 30 de milioane de lire sterline (35 de milioane de dolari) de la încheierea acordului cu Waitrose. 

A oferit un flux de venituri foarte substanțial în fundația sa și a ajutat la finanțarea activității sale caritabile, precum și la promovarea produselor ecologice”, a afirmat Smith. 

Cu toate acestea, afacerea nu a fost lipsită de controverse. Un specialist în medicină alternativă a acuzat firma că gama de remedii pe bază de plante, inclusiv „Herbals Detox Tincture”, se bazează pe „escrocherie”.

Astfel, o agenție de reglementare a afirmat ulterior că reclamele online pentru două dintre medicamentele pe bază de plante ale liniei sunt înșelătoare și a recomandat companiei Duchy Originals să schimbe formularea. 

Preluarea afacerii 

Schimbările au fost în curs de desfășurare în ultimii ani, în timp ce regele Charles se pregătea să preia tronul. În 2020, echipa sa a afirmat că nu va reînnoi contractul de închiriere la Home Farm, ci că va continua să cultive organic la reședința Sandringham din Norfolk, pe care a început să o gestioneze în anul 2017. 

Observatorii cred acum că prințul William va prelua frâiele Duchy Originals și parteneriatul acestuia cu Waitrose.

Cred că va exista o tensiune între noul său rol și ceea ce poate și nu poate face”, a afirmat Bloch, care a lucrat ca voluntar la organizația Charles' Prince's Trust. „Este posibil ca prințul William să preia conducerea”. 

În primul său discurs adresat națiunii în calitate de monarh, Charles a recunoscut că responsabilitățile sale se vor schimba. 

Nu va mai fi posibil pentru mine să ofer atât de mult din timpul meu organizațiilor de caritate și problemelor la care țin atât de mult”, a afirmat el. „Dar știu că această muncă importantă va continua în mâinile de încredere ale altora”. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite