11.000 de lire sterline pentru o ediţie princeps a primei cărţi din seria „Harry Potter”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima carte din seria „Harry Potter”, ediţie princeps, a fost vândută luni la o licitaţie cu peste 10.000 de lire sterline (12.680 de dolari), informează Agerpres.

După ecranizare, povestea lui Harry Potter a devenit un fenomen
După ecranizare, povestea lui Harry Potter a devenit un fenomen

Volumul „Harry Potter and the Philosopher's Stone” ("Harry Potter şi Piatra filosofală”), pentru care s-a obţinut acum o sumă fabuloasă, a fost cumpărat cu 13 penny în urmă cu aproape 30 de ani. În 1997, femeia l-a luat de la un magazin second-hand, împreună cu alte două cărţi, plătind în total 40 de penny.

Proprietara, acum în vârstă de 52 de ani, este originară din Londra, dar trăieşte în prezent în Italia. Avea 26 de ani şi locuia în zona Crystal Palace atunci când a cumpărat cartea care peste ani avea să-i aducă o mică avere.

„Nu prea aveam bani, dar întotdeauna îmi plăcea să mă răsfăţ cu o plimbare prin librăriile second-hand în dimineţile de sâmbătă. (...) Am intrat în unul dintre magazinele mele preferate, una dintre librăriile second-hand de pe strada principală din zona Crystal Palace, căutând cărţi scrise de Agatha Christie. Grămezi de cărţi erau amestecate în coşuri puse pe jos, cu un preţ maxim de 40 de penny. Cartea din seria «Harry Potter» se afla în acele teancuri - poate chiar din întâmplare - întrucât celelalte erau scrise de Agatha Christie, Dorothy Sayers, Ngaio Marsh, din câte îmi amintesc. Am cumpărat-o ca pe o carte de umplutură, alături de alte două, cu preţul de 40 de penny pentru toate trei. Nici nu cred că m-am uitat prea bine la ea”, a povestit ea.

În timp, însă, povestea lui Harry Potter a devenit cunoscută şi popularitea ei în lumea întreagă a crescut odată cu ecranizarea. Ediţia princeps a primului volum a fost scoasă la licitaţie de Casa Hanson din Staffordshire şi a fost vândută, luni, unui colecţionar privat din Regatul Unit. Preţul de licitaţie este 11.000 de lire sterline, iar preţul său premium (care include taxe) a fost de 14.432 de lire sterline.

Potrivit expertului Jim Spencer de la casa organizatoare, volumul vândut luni marchează începutul fenomenului „Harry Potter”, fiind prima apariţie în print a cărţii care a deschis seria literară omonimă. El a dezvăluit că pe pagina de titlu numele autorului a fost trecut din greşeală ca fiind „J.A. Rowling”, în loc de „J.K. Rowling”, iar apoi, pe partea cealaltă, „Joanne Rowling”.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite