De ce sunt bărbaţii de vârsta a doua mai vulnerabili în faţa suicidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărrbaţii sunt mult mai reticenţi decât femeile în a cere sprijin psihologic FOTO: driverlayer.com
Bărrbaţii sunt mult mai reticenţi decât femeile în a cere sprijin psihologic FOTO: driverlayer.com

Bărbaţii care îşi iau capăt zilelor sunt de trei ori mai numeroşi decât femeile, iar cei mai mulţi au vârste cuprinse între 45 şi 59 de ani, arată statisticile. Există mai multe motive pentru această categoria de vârstă este mai vulnerabilă.

Numărul bărbaţilor care îşi iau capăt zilelor a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu, fiind de trei ori mai mare decât cel al femeilor. Bărbaţii din categoria de vârstă 45-59 de ani sunt mai vulnerabili în faţa suicidului, iar specialiştii au mai multe explicaţii pentru acest fenomen.

Aceeaşi categorie de vârstă a fost cea mai afectată de şomaj în ultimii ani, pe fondul crizei economice. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Zurich semnala că în jur de 5.000 de sinucideri sunt direct atribuite crizei economice. În perioada 2000-2011, frecvenţa suicidului cauzat de şomaj a crescut de la 20% la 30%, potrivit datelor colectate de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Fondul Monetar Internaţional.

Un alt motiv pentru care sinucigaşii sunt, în mare parte, bărbaţi de vârsta a doua ar fi consumul de alcool, care atinge cel mai ridicat nivel în rândul lor. În general, consumul de substanţe (alcool, droguri) creşte impulsivitatea şi riscul de conflicte, duce la dispariţia inhibiţiilor, modifică pragul de apariţie a durerii şi alterează judecata.

 În plus, bărbaţii sunt mult mai reticenţi decât femeile în solicitarea unui sprijin psihologic. „Numai în jur de 15% din bărbaţii despresivi şi anxioşi solicită ajutor medical şi/sau psihologic“, susţine profesorul Shirley Reynolds, de la Universitatea Reading, din Marea Britanie.

Citeşte şi:

De ce îşi iau zilele sinucigaşii. Explicaţia precisă a psihiatrului care a studiat dosarul bolilor mintale ale lui Eminescu

Şomajul pune viaţa în pericol: câţi oameni se sinucid în fiecare an din lipsa unui loc de muncă

Generaţia şomeră. Cei născuţi în anii '80 se vor confrunta toată viaţa cu nesiguranţa locului de muncă

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite