Violonistul Alexandru Tomescu şi dirijorul Cristian Măcelaru, în concert   la Sala Radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 4 aprilie, la Sala Radio, îşi dau întâlnire doi valoroşi artişti români – dirijorul Cristian Măcelaru, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia şi violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi cel care deţine din 2007 dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Evenimentul susţinut de Orchestra Naţională Radio reuneşte trei partituri: seara începe cu uvertura operei Freischütz (Carl Maria von Weber), prima operă romantică importantă compusă pe tărâm german, inspirată din poveştile folclorice germane despre un trăgător la ţintă de elită care face un pact cu diavolul. Veţi asculta apoi Concertul în la minor pentru vioară şi orchestră, semnat de compozitorul Antonín Dvořák, compus cu dorinţa de a-l dedica unuia dintre cei mai mari violonişti ai sec. XIX - Joseph Joachim – care însă nu a cântat niciodată lucrarea. Repertoriul serii se va încheia cu Simfonia a IV-a în mi minor, ultima lucrare de acest tip aşternută pe portativ de Brahms. 

În vârstă de doar 33 ani, Cristian Măcelaru a plecat din România la 17 ani, pentru a învăţa arta muzicală în S.U.A, iar astăzi activitatea sa dirijorală este una în plină ascensiune. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, iar în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind apoi distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestră. În prezent este dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia. Cristian Măcelaru a fost invitat, în februarie 2012, să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez.

Preocupat de formarea şi susţinerea tinerilor muzicieni, Cristian Măcelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, cu orchestrele simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore. În septembrie 2013 a avut un debut de mare succes cu Orchestra Simfonică din Göteborg, Suedia.

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Mai multe concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn, susţinute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de către Editura Casa Radio. 

Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecţie pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga ţară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele Şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach, turneele fiind  urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite