VIDEO Luminiţa Gheorghiu concurează pentru Ursul de Argint de la Berlin alături de mari nume ale cinematografiei franţuzeşti

0
0
Luminiţa Gheorghiu interpretează rolul principal în pelicula "Poziţia copilului"
Luminiţa Gheorghiu interpretează rolul principal în pelicula "Poziţia copilului"

În competiţia pentru trofeul Ursul de Argint al celei mai bune actriţe au intrat, anul acesta, numeroase actriţe de seamă, printre care românca Luminiţa Gheorghiu, pentru rolul principal din „Poziţia copilului“, dar şi renumitele Juliette Binoche şi Catherine Deneuve.

Filmul „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer,  este singurul lungmetraj românesc inclus în selecţia oficială a celei de-a 63-a ediţii a Berlinalei. Este, totodată, primul lungmetraj în care Luminiţa Gheorghiu are rol principal. 

Luminiţa Gheorghiu le reîntâlneşte în Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (7 – 17 februarie 2013) pe două dintre actriţele alături de care a jucat în trecut - Juliette Binoche, protagonista din „Camille Claudel 1915”, în regia lui Bruno Dumont, şi Isabelle Huppert, călugăriţă în „La Religieuse”, de Guillaume Nicloux. În atenţia juriului prezidat de Wong Kar-wai vor intra, pentru trofeul de interpretare feminină, şi Catherine Deneuve („Elle s’en va”, regia Emmanuelle Bercot), Rooney Mara („Side Effects”, regia Steven Soderbergh) sau Nina Hoss („Gold”, regia Thomas Arslan).

„Am jucat cu Juliette Binoche în «Code inconnu», iar doi ani mai târziu am întâlnit-o pe Isabelle Huppert în «Le temps du loup». Am fost teribil de impresionată de amândouă, dar, să fiu sinceră, nici nu mă aşteptam să fie altfel. Amândouă erau ca nişte şcolăriţe cuminţi care ascultau de Michael Haneke, dispuse să asculte şi să înveţe, de o modestie rară”, povesteşte Luminiţa Gheorghiu. 

Actriţa Luminiţa Gheorghiu, o mamă disperată în „Poziţia copilului“

Despre rolul din „Poziţia copilului”, cel al unei mame posesive care se zbate să-şi apropie fiul (Bogdan Dumitrache) şi să-l scoată la liman dintr-o situaţie nefericită, spune că a fost unul dificil. Spectatorii o vor regăsi într-o altă ipostază – o femeie cu poziţie socială şi „relaţii”. „E un rol complex şi foarte bine scris, care îţi deschide mintea de la prima citire. Este extraordinar cât de bine au surprins scenariştii acest moment pe care orice mamă cred că l-a trăit. Nu ştiu cum o vor vedea ceilalţi, dar mie Cornelia mi se pare o victimă, pentru că dragostea asta totală şi necondiţionată care o inundă, poate un pic bolnăvicioasă, se întoarce împotriva ei”, explică actriţa, aflată la a doua colaborare cu regizorul Călin Peter Netzer după rolul secundar din debutul „Maria” (2003).

„Poziţia copilului” intră în cursă pentru trofeele Berlinalei alături de alte 18 filme, unele regizate de Gus Van Sant, Steven Soderbergh, Jafar Panahi, Ulrich Seidl, Bruno Dumont sau Danis Tanovic. Pelicula vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Filmul este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. 

„Poziţia copilului” va intra pe marile ecrane din întreaga ţară pe 8 martie. Trailer-ul filmului, lansat în acest weekend, îl puteţi vedea mai jos. 

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite