Un tablou de Monet, atacat cu piure de cartofi. Militanţii ecologişti au atacat încă un tablou faimos

0
Publicat:

După „Sunflowers”, de Van Gogh, „Les Meules”, de Claude Monet, a fost duminică ţinta militanţilor ecologişti care au aruncat cu piure de cartofi asupra tabloului protejat de un geam şi expus într-un muzeu din Germania, informează AFP.

FOTO: Captură Video
FOTO: Captură Video

„Dacă e nevoie de un tablou - asupra căruia să aruncăm piure de cartofi sau supă de tomate - ca să determinăm societatea să-şi amintească că goana după combustibili fosili ne omoară, atunci o să vă oferim piure de cartofi pe tablou!” au declarat activiştii ecologişti din mişcarea Last Generation, care au publicat o înregistrare video cu acţiunea lor.

Tabloul lui Monet „Les Meules” („Căpiţe de fân”) se află în Muzeul Barberini din Potsdam şi face parte din colecţia miliardarului Hasso Plattner. Tabloul, cumpărat la licitaţie în 2019 pentru 111 milioane de dolari - o sumă record pentru o pictură de Monet -, este împrumutat permanent muzeului, potrivit Agerpres. 

Îmbrăcaţi în haine negre şi veste portocalii, cei doi activişti au aruncat cu piure în tablou după care s-au aşezat în aceeaşi poziţie ca activistele care făcut un gest similar pe 14 octombrie după ce au stropit cu supă de roşii tabloul „Sunflowers”, aflat la National Gallery din Londra: în genunchi, cu spatele la tablou şi cu o mână lipită de zid.

„Trebuie să aruncăm cu piure în tablou ca să ascultaţi? Acest tablou nu va mai valora nimic dacă va trebui să ne luptăm pentru a găsi ceva de mâncare”, a afirmat unul dintre cei doi activişti.

Cei doi tineri au fost arestaţi de forţele de ordine.

Tabloul era protejat de un geam, a precizat muzeul, adăugând că, potrivit experţilor, nu a suferit nicio pagubă. „Les Meules” va putea fi din nou admirat începând de miercuri.

Pe 14 octombrie, două activiste din mişcarea Just Stop Oil au aruncat cu supă de roşii asupra capodoperei lui Van Gogh „Sunflowers” la National Gallery din Londra. Pictura nu a fost deteriorată, cu excepţia câtorva „pagube minore” ale ramei.  

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite