Starea de lectură continuă. Ce noutăţi de la Polirom găsim la redeschiderea librăriilor

0
0

Editura Polirom prezintă câteva dintre cele mai recente apariţii pe care le puteţi găsi deja pe librăriile online, dar, începând de sâmbătă, şi în librăriile fizice. „Vă invităm să rămîneţi alături de noi în „starea de lectură” şi vă rugăm să aveţi grijă în continuare de sănătatea voastră. Cititul ne apropie, iar poveştile ne păstrează mintea mereu în alertă, aşa încît vă dorim lectură plăcută!”, transmit cei de la Polirom.

Carte-eveniment: Vocabularul european al filosofiilor, volum coordonat de Barbara Cassin, filolog şi filosof specializat în Grecia antică, doctor în filosofie şi director de cercetare la CNRS-Paris IV Sorbona, membru al Academiei franceze. • Traducere şi adăugiri la ediţia în limba română coordonate de Anca Vasiliu şi Alexander Baumgarten

Lucrare monumentală realizată de un colectiv de aproape o sută de autori şi acoperind circa 15 limbi europene, Vocabularul european al filosofiilor prezintă şi compară, în cele aproximativ 400 de intrări ale sale, mai bine de 4.000 de termeni specifici unei limbi sau, pentru cei moşteniţi din Antichitate, culturii europene, precum şi aspecte ce ţin de funcţionarea unei limbi în ansamblu.

Îndelung aşteptat: Carol I al României, Jurnal. Volumul al III-lea: 1893-1897

Stabilirea textului, traducere din limba germană, studiu introductiv şi note de Vasile Docea

„Domnia lui Carol I, lungă de 48 de ani, nu a fost un basm, ci o realitate. Ea face parte din istoria românilor, şi nu oricum, ci ca o epocă memorabilă prin împliniri. Regele fără educaţie regală a domnit exemplar. Nu ştim cum ar fi arătat România fără acest monument de echilibru, conştiinciozitate şi devotament care a fost regele Carol I. Putem doar bănui că, fără el, ar fi avut o soartă mai rea.” (Vasile Docea)

Historia: Teoria şi practica marii strategii din Antichitate pînă la al Doilea Război Mondial

În Despre marea strategie, John Lewis Gaddis prezintă teoria şi practica marii strategii din Antichitate pînă la al Doilea Război Mondial, avînd ca surse clasici ai istoriografiei (de la Herodot la Tucidide), ai gîndirii strategice (de la Sun Tzu la Clausewitz) şi ai gîndirii politice (de la Machiavelli la Isaiah Berlin), dar şi scrierile Sfîntului Augustin sau nemuritorul roman Război şi pace al lui Tolstoi. Ca să fii învingător, trebuie să ai o viziune strategică flexibilă, care ţine seama de conjunctură şi de particularităţile terenului de acţiune, şi să nu uiţi că imperativ este să-ţi atingi prin orice mijloace obiectivul stabilit.

Vă mai recomandăm: Keith Lowe, Frica şi libertatea. Cum ne-a schimbat vieţile al Doilea Război Mondial

Eric R. Kandel, unul dintre pionierii ştiinţei cognitive moderne şi laureatul Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2000, în portofoliul Polirom

Mintea tulburată. Ce ne spun ciudăţeniile creierului despre noi înşine • Traducere de Lucia Popovici

Eric R. Kandel, unul dintre cei mai importanţi specialişti în neuroştiinţe din lume, face o neobişnuită incursiune în universul enigmatic al creierului, arătînd ce ne dezvăluie tulburările mintale despre natura umană. Pe baza cercetărilor sale inovatoare şi a lucrărilor altor experţi, el încearcă să răspundă la una dintre cele mai dificile întrebări cu care ne confruntăm: cum apare mintea din materia fizică a creierului?

Vă mai recomandăm: Shane O’Mara, Elogiului mersului

 

Mărturia cunoscutului scriitor italian Paolo Giordano, o lectură obligatorie despre pandemia de Covid-19

În vremea contaminării de Paolo Giordano • Traducere şi note de Anamaria Gebăilă • Volum apărut (sau în curs de apariţie) în 28 de ţări

Locuind în Italia, una dintre ţările cele mai afectate de Covid-19, Paolo Giordano ne arată cum se răspîndeşte această boală în lumea noastră interconectată, ce impact are asupra noastră şi ce trebuie să facem. El pune în discuţie şi alte forme de contaminare – de la criza ecologică pînă la ştirile false şi xenofobie – pentru a ne ajuta să înţelegem nu doar cum am ajuns aici, ci şi cum, împreună, putem face o schimbare.

 

Plural: Domni şi Doamne, Marta Petreu

„Ce-i uneşte pe Domnii şi Doamnele despre care scriu?, m-am întrebat, în timp ce, cu siguranţa gesturilor inconştiente, îmi adunam textele şi le puneam unul după altul. Căci printre ei şi prin ei toţi trece firul rău, rana mare a secolului XX. Ce ar avea în comun Doti Stanca, căreia regimul totalitar comunist i-a atins însăşi iubirea pentru Radu, cu lumea nălucitoare a Sarei din romanul omonim al lui Agopian? Dar Mircea Cărtărescu şi, să zicem, aceeaşi Doti Stanca? Secolul XX a trecut prin viaţa fiecăruia din «personajele» mele, lăsînd o rană nu mică. Şi a trecut printre ele, făcînd din ele singularităţi reciproc impenetrabile, monade incomunicante. ” (Marta Petreu)

În pregătire, în aceeaşi colecţie: Mirel Bănică, Prin România. Carnete de drum

 

„O pledoarie pentru gîndirea vie, pentru gîndirea critică, un curajos exerciţiu de gîndire liberă(Bogdan Creţu)

O. Nimigean, O ureche de om pe o spinare de şoarece

O ureche de om pe o spinare de şoarece se întreabă în ce măsură postulatul estetic al literaturii îl implică pe cel ontologic, în ce măsură literatura îşi mai poate apăra miza existenţială şi cum anume – astăzi, cînd distanţa faţă de activismele de toate culorile devine atît de greu de păstrat, iar infatigabilele fabrici de consens lucrează la o turaţie accelerată.

Vă mai recomandăm, de acelaşi autor: Rădăcina de bucsău

 

Centenar Paul Celan, unul dintre spiritele care au marcat gîndirea poetică europeană a secolului XX

Meridianul şi alte proze, volum apărut cu prilejul centenarului Paul Celan • Colecţia „ Biblioteca Polirom” • Traducere din limba germană şi note de Andrei Corbea • Ediţie revizuită

„Am încercat să ţinem seama în această întreprindere de transpunere în limba română a prozei lui Paul Celan de întreaga experienţă acumulată de traducătorii care, în alte limbi şi culturi, au iniţiat-o cu mult înaintea noastră. Ne-am confruntat cu aceleaşi dificultăţi şi dileme în a găsi un echivalent adecvat «densităţii» textelor, cumulată în paleta de registre ce glisează de la ceremonios la ironic şi de la emfatic la patetic, în reverberaţia intertextuală, în alternanţa dintre «spus» şi «nespus», în preaplinul semantic ce emerge din travaliul de remodelare a materiei lexicale, şi nu numai...” (Andrei Corbea)

Vă mai recomandăm: Opera poetică I şi Opera poetică II, traducere din limba germană de George State

 

Ultimul roman al scriitorului Albert Camus: Primul om

Colecţia „Biblioteca Polirom. Seria de autor Albert Camus” • Premiul Nobel pentru Literatură 1957

Traducere din limba franceză de Ileana Cantuniari

În 4 ianuarie 1960, pe drumul de întoarcere la Paris dinspre casa din Lourmarin, maşina în care se afla Albert Camus se izbeşte de un platan, iar scriitorul moare pe loc. Pe scaunul din spate al automobilului este găsită o geantă cu un manuscris intitulat Primul om. Ultimul roman al scriitorului: o probă originală a geniului său, care permite cititorului să se apropie de personalitatea lui şi să-i savureze din plin scriitura, mai exaltată şi pasionantă aici decît în alte cărţi. 

Din aceeaşi serie de autor: Actuale, Moartea fericită

 

Joan Silber, una dintre cele mai prestigioase prozatoare americane contemporane, în colecţia „Biblioteca Polirom. Seria Actual”
Îmbunătăţire este considerată „o capodoperă a vieţii cotidiene” (Newsday) • National Book Critics Circle Award in Fiction în 2017 • Traducere din limba engleză şi note de Mihaela Ghiţă
Romanul Îmbunătăţire a fost elogiat – şi pe bună dreptate – pentru căldura umană a poveştilor care îl construiesc, pentru umorul subtil şi construcţia rafinată.
„O cronică provocatoare a lumii contemporane.” (BBC Culture)

 

Primul roman al celebrului actor american Sean Penn, dublu laureat Oscar: Bob Honey care face şi drege

Colecţia „Biblioteca Polirom. Seria Actual” • Traducere din limba engleză şi note de Vlad Pojoga

Dincolo de intriga trăsnită şi plină de întorsături neaşteptate, Bob Honey care face şi drege este o acută satiră socială, Sean Penn descriind societatea americană contemporană într-o cheie distopică. Romanul său este încărcat de aluzii politice şi diatribe la adresa unei lumi distorsionate ficţional tocmai pentru a dezvălui o realitate profund îngrijorătoare.

În pregătire, în Seria Actual: Paolo Giordano, Devorarea cerului

 

Scriitori români contemporani, în cele mai îndrăgite colecţii dedicate literaturii autohtone:  „Opere”, „Fiction Ltd”, „Ego. Proză”

 • Opera postumă a unuia dintre cei mai îndrăgiţi poeţi români contemporani: Emil Brumaru          

Opere VI. Ne-ndepărtăm din ce în ce de viaţă... Opera postumă, ediţie îngrijită şi prefaţă de criticul literar Bogdan Creţu

„Veţi găsi aici unele dintre cele mai frumoase poeme ale lui Emil Brumaru! Nu exagerez, e un Brumaru la cel mai înalt nivel, conştient de ce poate, jucându-se cu temele propriei poezii, dar păstrându-şi candoarea.” (Bogdan Creţu)

În curînd: Opere VII. La ruinurile galanteriei. Opera postumă, de asemenea îngrijit de Bogdan Creţu.

Imagine indisponibilă

• Nicolae Breban, unul dintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români contemporani, în colecţia „Fiction Ltd”

Deja disponibil în format digital, volumul Act gratuit de Nicolae Breban va putea fi găsit în curînd şi în librăriile fizice, în ediţie tipărită. Universul nuvelelor care compun volumul Act gratuit este populat de personaje paradoxale, contradictorii, căci, preocupate uneori pînă la obsesie de împlinirea destinului personal, ele sînt totodată chinuite de întrebări, ezitante, nehotărîte. Versiunea digitală, aici.

• Colegi de breaslă, colegi de viaţă, acum şi colegi de colecţie: Moni Stănilă & Alexandru Vakulovski

Ţipă cît poţi de Moni Stănilă & Pizdeţ de Alexandru Vakulovski sînt cele mai recente apariţii din colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, cel mai puternic proiect editorial autohton dedicat literaturii române contemporane.

În curînd, în aceeaşi colecţie: Eugen Cadaru, Cişmigienii; Dragoş Ghiţulete, Despre iubire şi alte ispite

 

Biografii romanţate: Steinhardt. Bughi mambo rag de Lavinia Bălulescu

După biografiile romanţate ale unora dintre cele mai îndrăgite personalităţi culturale române – Constantin Brâncuşi (Brâncuşi sau cum a învăţat ţestoasa să zboare de Moni Stănilă), George Enescu (Enescu. Caiete de repetiţii de Dan Coman), I.L. Caragiale (Caragiale. Scrisoarea pierdută de Bogdan-Alexandru Stănescu), Maria Tănase (Maria Tănase. O fîntînă pe un drum secetos de Simona Antonescu şi Eugen Ionescu (Ionesco. Elegii pentru noul rinocer de Liliana Corobca) – , Polirom le propune fanilor colecţiei „Biografii romanţate” volumul Steinhardt. Bughi mambo rag de Lavinia Bălulescu.

În curînd, în aceeaşi colecţie: Andrei Crăciun, Cioran. Ultimul om; Veronica D. Niculescu, Luchian. Ochii, sufletul, mîna

 

• Massimo Vacchetta, Inimă de arici. Povestea unei mici călăuze care m-a învăţat ce înseamnă curajul • Traducere din limba italiană de Anamaria Gebăilă

Massimo Vacchetta  este autorul bestsellerului 25 de grame de fericire. Cum îţi poate schimba un pui de arici viaţa (Polirom, 2018, în colaborare cu Antonella Tomaselli)

O carte educativă, ce încurajează respectul pentru natură, făcîndu-ne să reflectăm la frumuseţea firii şi la responsabilitatea pe care toţi o avem în menţinerea echilibrului fragil prin care, răbdătoare, lumea noastră ne ocroteşte zi de zi, chiar dacă, adesea, noi uităm s-o admirăm şi s-o preţuim.

• Jennifer Chambliss Bertman, Vânătorii de cărţi. Codul perfect

Cu ilustraţii de Sarah Watts • Traducere din limba engleză şi note de Irina Iacob Vîrsta recomandată: 12+

Al doilea volum din seria Vînătorii de cărţi (Polirom, 2017), în care Emily şi James, eroii din primul volum, trec prin noi aventuri pline de suspans.

Un nou mister irezistibil şi doi prieteni care se lansează într-o cursă contracronometru ca să-l dezlege, o poveste în care lucrurile iau o întorsătură periculoasă şi care se citeşte pe nerăsuflate.

În curînd, în aceeaşi colecţie: Veronica D. Niculescu, Iarna lui Isidor

 

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri