Scriitorul Mircea Cărtărescu, din nou în fața Nobelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

EVALUARE Criticii literari Nicolae Manolescu, Daniel Cristea-Enache și Alex. Ștefănescu consideră că scriitorul român Mircea Cărtărescu are mai multe șanse să primească Nobelul literar, în comparație cu anul trecut.

Academia Suedeză va anunța joi, 11 octombrie, cine va fi noul câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură. Anul trecut, distincția i-a fost înmânată scriitorului suedez Tomas Tranströmer.

Anul acesta, romancierul japonez Haruki Murakami este cel mai bine cotat la casa de pariuri britanică Ladbrokes, cu o cotă de câștig de 2/1. Pe următoarele două locuri se situează irlandezul William Trevor (cotă de 7/1) și chinezul Mo Yan (cotă de 8/1).

Numele lui Mircea Cărtărescu apare și de data aceasta pe listele de pariuri. În septembrie anul trecut, românul pornea cu șanse de câștig de pe poziția a noua, cu o cotă de 20/1, iar anul acesta el se află pe poziția a 29-a, cu o cotă de 25/1. În fața lui apar nume precum Bob Dylan, Ismail Kadare, Philip Roth, Amos Oz, Milan Kundera, Umberto Eco.

Pariul lui Alex. Ștefănescu

Criticul literar Alex. Ştefănescu spune că favoritul lui este Mircea Cărtărescu, pentru că „el a dus literatura atât de departe, încât, dacă îl urmezi în această aventură, ai un sentiment de vinovăţie. Ţi se pare că i-ai trădat pe cei din jur, că ai săvârşit un hybris". Alex. Ștefănescu crede că Premiul Nobel din acest an va fi luat de Haruki Murakami, „care a avut inspiraţia, în tinereţe, să scrie un roman emoţionant, «Pădurea norvegiană». Norvegia, după cum ştie, e foarte aproape de Suedia...".

Alex. Ștefănescu devine sceptic în momentul în care vorbește despre posibila victorie a lui Mircea Cărtărescu: „Cred că are puţine şanse, fiindcă literatura sa, prin ceea ce are mai bun, depăşeşte capacitatea de suportare a frumuseții a oamenilor de azi. Chiar şi unii din prietenii lui (şi ai mei!) mă întreabă în şoaptă dacă el este un scriitor atât de mare cum se spune".

Criticul literar își amintește o întâmplare: „Cu un an înainte de cutremurul din 1977, având parcă o presimţire, Ceauşescu a dispus achiziţionarea unor seismografe ultrasensibile din Franţa. Dar cutremurul care a urmat în scurt timp a avut o asemenea anvergură, încât acele seismografe s-au blocat. Aşa se întâmplă şi cu unii rafinaţi cunoscători de literatură când citesc primele două volume (al treilea nu-mi place!) din volumul «Orbitor»: se blochează!"

Criticul literar Daniel Cristea Enache consideră că Mircea Cărtărescu are mai multe șanse la Nobel decât anul trecut. „Cu cât un autor român este mai tradus şi cărţile lui apar la edituri străine mai prestigioase, cu atât şansele lui cresc. Din această perspectivă, Norman Manea şi Mircea Cărtărescu mi se par scriitorii români calificaţi, aşa zicând, în Champions League. Probabil Gabriela Adameşteanu li se va alătura în viitorul apropiat", afirmă criticul.

Preferatul lui Daniel Cristea-Enache este Norman Manea, „datorită unei cărţi mari, precum «Întoarcerea huliganului» şi datorită faptului că este un scriitor cu conştiinţă. Ca să folosesc un cuvânt desuet, cu o etică", afirmă criticul. Acesta crede că pariurile la Nobel sunt rareori realiste. „Îmi place să cred că, în anii ce urmează, valoarea literară şi rezonanţa etică a unui scriitor vor conta mai mult decât calculele geo-strategice de tipul: «anul ăsta ia China fiindcă anul trecut a luat India»", încheie Daniel Cristea-Enache.

„Cărtărescu merită să fie în cursă"

Nicolae Manolescu a declarat, pentru „Adevărul", că Mircea Cărtărescu este mai bine poziționat, deoarece cărțile sale au fost traduse în Suedia și în Franța. „Are, oricum, mai multe șanse decât avea în anii trecuți. Problema este că Nobelul li se dă mai rar poeților, decât romancierilor. El, fiind și una, și alta, nu știu cum îl va aprecia Academia Suedeză. Sper că pentru romane, pentru «Orbitor» și pentru povestiri. Dar, dincolo de discuția despre șanse, Cărtărescu merită din plin să fie în cursă".

Numele scriitorului român a fost vehiculat mai intens în ultimii doi ani, iar criticul literar ar vrea ca Mircea Cărtărescu să câștige mai repede și să nu treacă prin ce a trecut Mario Vargas Llosa, care „a fost plimbat prin toate listele vreme de 20 de ani". „Să dea Dumnezeu să fie mai scurt termenul până va lua și el. Ar fi extraordinar, în orice caz". Pe lângă Cărtărescu, Nicolae Manolescu mai are un preferat, pe romancierul american Philip Roth.

caseta
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite