Scriitorul chinez Mo Yan a câștigat Nobelul pentru Literatură

0
0

Scriitorul chinez Mo Yan este câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 2012, a anunțat Peter Englund, secretarul permanent al Academiei suedeze.

Mo Yan a fost premiat pentru modul "de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul", potrivit comitetului Nobel.

Citiți și EXCLUSIV Mircea Cărtărescu: „Nu știu absolut nimic despre Mo Yan. Premiul este surprinzător"

Ultimele date ale casei britanice de pariuri Ladbrokes arătau că scriitorul japonez Haruki Murakami avea cele mai mari șanse să fie laureatul de anul acesta. În top 10 se mai aflau scriitorii Peter Nadas, William Trevor, Mo Yan, Alice Munro, Bob Dylan, Cees Nooteboom, Ngũgĩ wa Thiong'o, Thomas Pynchon, Ismail Kadare.

Citiți și: Conflictul China-Japonia la Nobelul pentru Literatură

Laureatul Nobel pentru Literatură este unul dintre cei mai „pirataţi autori chinezi ai tuturor timpurilor"

Și scriitorul român Mircea Cărtărescu se afla în cărți, pentru al doilea an consecutiv. El declarase, ieri, că se simte prea tânăr pentru a câștiga Nobelul și că nu vrea să se aștepte nimeni să ia premiul anul acesta sau în următorii câțiva ani. Într-un interviu publicat de site-ul Impact News, Cărtărescu mai spusese că, în privinţa premiului Nobel, nu poate fi decât stoic. „Nu mă gândesc la lucruri care nu ţin de voinţa mea. Dacă va fi, va fi, dacă nu va fi, nu va fi. Sunt perfect senin în privinţa asta“.

Citiți și: Mircea Cărtărescu: „ Să speri la Nobel este ca și cum ai avea ambiția să câștigi în fiecare an la 6 din 49"

Scriitorul Mircea Cărtărescu, din nou în fața Nobelului

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite