Scriitorul Abdulrazak Gurnah va primi Nobelul pentru Literatură la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Câştigătorul de anul acesta al premiului Nobel pentru Literatură, Abdulrazak Gurnah, va primi distincţia luni, în cadrul unei ceremonii în Marea Britanie, unde romancierul născut în Zanzibar trăieşte în exil de mai mult de o jumătate de secol, scrie Le Figaro.

Scriitorul va primi medalia, diploma şi premiul în valoare de aproape un milion de euro din partea ambasadoarei Suediei, la reşedinţa oficială de la Londra. Pentru al doilea an la rând, premiile Nobel pentru ştiinţe şi literatură sunt acordate fără fastul obişnuit, în ţările laureaţilor, din cauza pandemiei. 

Abdulrazak Gurnah, în vârstă de 72 de ani, este primul autor de origine africană care primeşte premiul Nobel pentru Literatură după sud-africanul J.M. Coetzee în 2003. „Abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor prinşi între culturi şi continente” este cea care i-a adus distincţia, potrivit Academiei suedeze. 

Născut în 1948 în Zanzibar, scriitorul a sosit în Anglia ca refugiat la sfârşitul anilor 1960. Până la recenta pensionare, Gurnah a fost profesor de limba engleză şi literatură post-colonială la Universitatea din Kent.

A început să scrie la vârsta de 21 de ani, în Marea Britanie, şi a publicat zece romane şi mai multe povestiri. Tema recurentă în scrierile sale este situaţia refugiaţilor în lume. În 1994 a fost inclus pe lista scurtă pentru premiul Booker, cu romanul istoric „Paradise”. Cel mai recent volum al lui, „Afterlives”, a fost publicat în 2020.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite