S-a decis: Filmul „Poziţia copilului“ ţinteşte Oscarul

0
0
În filmul „Poziţia copilului“, Luminiţa Gheorghiu joacă rolul unei mame dominatoare şi mult prea protectoare faţă de copilul ei adult FOTO cinemagia.ro
În filmul „Poziţia copilului“, Luminiţa Gheorghiu joacă rolul unei mame dominatoare şi mult prea protectoare faţă de copilul ei adult FOTO cinemagia.ro

Filmul „Poziţia copilului“, în regia lui Călin Netzer, premiat cu Ursul de Aur şi Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor.

Producţia românească a fost aleasă să reprezinte România la premiile Academiei de film americane pe 2013, cu unanimitate de voturi. La luarea acestei decizii au avut un cuvânt de spus criticul şi realizatorul TV Eugenia Vodă, criticii de film Magda Mihăilescu, Dana Duma şi Irina Margareta Nistor, criticul şi istoricul de film Cristina Corciovescu, criticul de film Mihai Chirilov (director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania) şi directorul de imagine şi regizorul Dinu Tănase.

Tudor Caranfil: „Nu există film mai bun care să reprezinte România“

Atât criticul de film Tudor Caranfil, cât şi cineastul Stere Gulea au declarat că li se pare absolut firească decizia conform căreia filmul „Poziţia copilului“ va reprezenta România la premiile Oscar, apreciind că pelicula are deja o poziţie impusă prin distincţia Ursul de Aur, câştigată la Berlin. 

„Nu era un film mai bun ca «Poziţia copilului» care să reprezinte România la premiile Oscar. Filmul are deja şi o poziţie impusă, Ursul de Aur. Nu mai avem un asemenea film anul acesta, atât de puternic afirmat pe plan internaţional“, a declarat Caranfil.

Potrivit lui Stere Gulea, este normal ca „Poziţia copilului“ să reprezinte România la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.„Are un premiu important, nici nu aş vedea altă concurenţă. Este recomandat de Ursul de Aur şi lucrul acesta îi acordă şanse“, a spus Stere Gulea.

pozitia copilului

Avem şanse mari la nominalizări

În ceea ce priveşte şansele de a fi nominalizat la Oscar, dacă Tudor Caranfil se declară rezervat, criticul de film Irina Margareta Nistor are mare încredere în succesul peliculei. 

„Ne-am gândit că sunt şanse foarte mari. (...) Din start, filmul a trecut printr-un juriu extrem de selectiv şi de sever, respectiv cel de la Berlin, unde ştim cât de mult i-a plăcut lui Wong Kar Wai. Părerea lui categoric că este foarte importantă. La Oscar nu există un juriu propriu-zis, votează membrii Academiei - nu chiar toţi, pentru filmul străin ceva mai puţini de 800 înţeleg -, dar presupun că atâta vreme cât la Berlin a impresionat atât de tare, are şanse şi mai departe. Este filmul cu cele mai mare şanse“, a spus criticul.

Tudor Caranfil a mai spus că trebuie cunoscute filmele celorlate ţări care participă la această categorie pentru a putea aprecia şansele. „Aici, la aprecierea şanselor, trebuie să cunoaştem exact care sunt filmele şi să le fi văzut, trebuie să cunoaştem care sunt filmele care concurează, care îşi dispută un loc pe lista scurtă. Eu nu mi-aş lua răspunderea să spun că filmul e mai bun ca celelalte pentru că nu am văzut aceste filme“, a adăugat Caranfil.

Şansele depind şi de susţinerea financiară

Tot criticul Irina Nistor a menţionat faptul că  pentru a avea şanse la o nominalizare, filmul trebuie să fie susţinut foarte puternic.

„Paralel cu calitatea propriu-zisă a filmului şi cu toate atuurile lui, trebuie o susţinere financiară masivă, pentru ca lumea să ştie despre el, să se afle în America, să se facă o campanie, un lobby foarte serios. Altfel, nu funcţionează“, a declarat criticul Irina Nistor.

În acelaşi timp, regizorul Călin Peter Netzer a declarat că va demara o campanile de promovare în SUA  a peliculei „Poziţia copilului“, discuţiile cu distribuitorul american fiind deja demarate. 

„În perioada următoare chiar vom demara o campanie de promovare a filmului peste Ocean. Sperăm ca americanii să fie la fel de receptivi pe cât au fost europenii vizavi de acest film“, a declarat Netzer.

Filmul „Poziţia copilului“ a înregistrat 100.063 de spectatori, surclasând producţii precum „Filantropica“, de Nae Caranfil (91.958 spectatori) sau „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, în regia lui Cristian Mungiu (70.953 spectatori), pelicule care au ocupat locuri fruntaşe în box office-ul românesc din ultimii ani , potrivit unui comunicat al Parada Film.

„Poziţia copilului” vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură, într-o distribuţie selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov şi Tania Popa.

Oscarurile sunt cele mai celebre premii din cinematografie, iar o nominalizare la categoria „cel mai bun film străin“ aduce producătorului şi regizorului prestigiu, fapt care contribuie la creşterea încasărilor. Anul trecut, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost pelicula „După dealuri“ de Cristian Mungiu, dublu premiată la Festivalul de Film de la Cannes din 2012.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite