Romancierul Michel Houellebecq, autorul volumelor „Particulele elementare” şi „Supunere”, s-a căsătorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michel Houellebecq alături de soţia lui, într-o fotografie postată de Carla Bruni pe contul său de Instagram
Michel Houellebecq alături de soţia lui, într-o fotografie postată de Carla Bruni pe contul său de Instagram

Romancierul Michel Houellebecq, autorul volumelor "Particulele elementare" şi "Supunere", s-a căsătorit sâmbătă, a anunţat pe contul ei de Instagram cântăreaţa Carla Bruni, care a asistat la ceremonie, scrie AFP.

„Mii de urări de fericire lui Lysis şi lui Michel Houellebecq pentru căsătoria lor minunată şi vă mulţumim că ne-aţi permis să vă împărtăşim fericirea", a scris ea alături de o fotografie în alb şi negru a cuplului. 

„Şi dragostea în care totul este uşor, unde totul este oferit într-o clipă, există în mijlocul timpului, posibilitatea unei insule...", a continuat ea cu versurile dintr-un poem al scriitorului pe care le-a cântat pe albumul "Comme si de rien n'était" apărut în 2008.

Monstru rece, cinic şi provocator pentru unii, profet genial pentru alţii, Houellebecq, în vârstă de 60 sau 62 de ani potrivit surselor, este unul dintre scriitorii francezi cei mai cunoscuţi în străinătate. 

Apărut pe 7 ianuarie 2015, în ziua atentatului de la Charlie Hebdo, romanul "Supunere", care povesteşte sosirea la putere a unui preşedinte musulman în Franţa anului 2022, a suscitat polemici. 

Michel Houellebecq, al cărui nume real este Michel Thomas, s-a născut pe 26 februarie 1956 sau 1958 (după afirmaţia autorului) în insula Réunion, teritoriu francez ”dincolo de mări”. A studiat agronomia la Institutul National de Agronomie Paris-Grignon şi cinematografia la Şcoala Naţională Superioară "Louis Lumiere", pe care a abandonat-o înainte de obţinerea diplomei de licenţă, din cauza unei crizei personale.

Cu toate că şi-a început cariera literară ca poet, s-a orientat spre scrierea de romane, fapt care i-a adus succesul şi recunoaşterea publicului larg. Este, începând cu sfârşitul anilor 1990, unul dintre cei mai traduşi scriitori de limbă franceză din lume. Temele recurente din romanele sale sunt singurătatea existenţială, iubirea, declinul civilizaţiei occidentale, necesitatea schimbării omului şi sentimentul de derută al occidentalului contemporan după moartea ideologiilor şi apariţia noilor provocări ale ştiinţei.

Din opera lui Michel Houellebecq, la editura Polirom au apărut "Particulele elementare" (ediţia a doua revăzută, 2006), "Platforma" (2003), "Posibilitatea unei insule" (2006), "Inamici publici" (2008, 2009), "Harta şi teritoriul" (2011). "Supunere", cel de-al şaselea roman al celebrului Michel Houellebecq, a apărut anul trecut la editura Humanitas Fiction.

A câştigat numeroase trofee şi distincţii literare importante, precum premiul Novembre (pentru volumul ”Particule elementare, 1998), premiul Interallié (pentru romanul ”Posibilitatea unei insule”, 2005) şi celebrul premiu Goncourt (pentru romanul ”Harta şi teritoriul”, 2010).

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite