Robert De Niro şi Pedro Almodovar, oaspeţi de seamă la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Pedro Almodovar, actriţa Marisa Paredes şi actorul
Antonio Banderas, la Festivalul de la Cannes, în 2011    FOTO: AP
Regizorul Pedro Almodovar, actriţa Marisa Paredes şi actorul Antonio Banderas, la Festivalul de la Cannes, în 2011    FOTO: AP

Actorul american Robert De Niro va fi omagiat la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, în selecţia oficială, iar cineastul spaniol Pedro Almodovar se află în cursă pentru a cincea oară pentru un Palme d'or cu pelicula „Julieta“.

La cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care va avea loc în perioada 11 - 22 mai, actorul american Robert De Niro va fi omagiat, pe 16 mai, în selecţia oficială, cu o proiecţie specială şi unică a filmului „Hands of Stone“, regizat de cineastul venezuelean Jonathan Jakubowicz.

Filmul spune povestea pugilistului panamez Roberto Duràn (interpretat de Edgar Ramirez) şi a antrenorului şi managerului său Ray Arcel (jucat de Robert De Niro), care îl va ajuta să obţină unele dintre cele mai mari succese din universul boxului profesionist în anii 1970 şi 1980, în special prin intermediul meciurilor sale legendare contra lui Sugar Ray Leonard. „Sunt foarte fericit să revin la Cannes, mai ales cu «Hands of Stone», de care sunt foarte mândru şi care este un film formidabil. Aştept cu nerăbdare să îmi revăd prietenii din lumea întreagă pentru a petrece împreună momente cinematografice frumoase“, a spus De Niro, citat de news.ro

Robert De Niro a făcut parte din distribuţia a două filme recompensate cu Palmes d’or - „Taxi Driver“, de Martin Scorsese, în 1976, şi „Mission“, de Roland Joffé, în 1986.

„Julieta“ şi sufletul feminin

La rândul său, cineastul spaniol Pedro Almodovar se află  în cursă pentru a cincea oară pentru un Palme d'or la Cannes cu pelicula „Julieta“. Almodovar a mărturisit că va putea „să supravieţuiască fără Palme d'or“, dar nu ar putea trăi fără „dependenţa“ lui, filmul. Totodată, Almodovar a precizat că nu renunţă nici la una dintre temele predilecte ale filmelor sale, sufletul feminin. „Se poate supravieţui fără Palme d'or“, a spus cineastul în vârstă de 66 de ani, în faţa unui public format din profesioniştii din cinema, la Paris. 

„Nu mă simt un clasic, dacă m-aş fi crezut un clasic nu aş fi mers la competiţia de la Cannes. Faptul că particip înseamnă că nu m-am transformat într-o vacă sacră”, a adăugat acesta, mărturisind că felul în care filmele lui au rezistat în timp „îl face fericit“. „Dacă au supravieţuit 30 de ani, sunt mai aproape de eternitate“, a spus Almodovar, citat de cotidianul Le Point. A filma este pentru el o „necesitate absolută“: „Sunt un dependent“, a spus Almodovar zâmbind, jurând „să nu abandoneze această dependenţă (de cinema)“.
Cu „Julieta“, Almodovar încearcă, iarăşi, să exploreze sufletul feminin, de astă-dată prin drama unei mame abandonate de fiica sa vreme de zece ani. 

„Femeia înseamna totul pentru mine, bărbatul era absent şi încarna autoritatea. Nu m-am identificat niciodată cu figura masculină: maternitatea mă inspiră mai mult decât paternitatea“, a povestit cineastul, citat de news.ro.

Juriul va trebui să departajeze cele 21 de filme din competiţia oficială, pentru a alcătui palmaresul ediţiei din acest an de pe Croazetă, ce va fi anunţat pe scenă, în timpul ceremoniei de închidere a festivalului, pe 22 mai. Filmul care va câştiga trofeul Palme d’Or va fi proiectat în acea seară, în prezenţa juriului festivalului şi a echipei care l-a realizat.

Mungiu şi Puiu, în competiţia oficială

În acest an, trei regizori români se regăsesc în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, după ce Cristian Mungiu şi Cristi Puiu au fost incluşi în competiţia oficială a festivalului, iar Bogdan Mirică a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard.
Regizorul Cristian Mungiu a fost selectat pentru a treia oară în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes cu lungmetrajul „Bacalaureat“.  Titlu provizoriu al filmului fost "Fotografii de familie".
Regizorul Cristi Puiu a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, cu „Sieranevada“.  Filmul, al cărui scenariu este semnat tot de Cristi Puiu, este o coproducţie România - Franţa - Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Macedonia.Din distribuţia filmului, al cărui buget este estimat la 1,4 milioane de euro, fac parte Mimi Brănescu şi Bogdan Dumitrache.
Regizorul român Bogdan Mirică a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2016, cu lungmetrajul său de debut „Câini/ Dogs“. Secţiunea le este dedicată cineaştilor cu viziuni şi stiluri noi şi încurajează creaţiile îndrăzneţe şi originale.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite