Preşedintele american John F. Kennedy a fost un admirator al lui Hitler?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„La prima vedere, ai putea avea impresia că fostul preşedinte a aprobat mişcarea fascistă“
„La prima vedere, ai putea avea impresia că fostul preşedinte a aprobat mişcarea fascistă“

Fostul preşedinte american John F. Kennedy l-a admirat pe Hitler, considerând că mişcarea fascistă era benefică Germaniei, potrivit unei cărţi publicate în limba germană, care extrage pasaje din jurnalul intim al lui JFK.

„Ce reprezintă vicleniile fascimului în comparaţie cu regimul comunist?“, a notat pe 3 august 1937, Kennedy, aflat la vârsta de 20 de ani. Pe 21 august el a completat spunând că germanii au fost încolţiţi, scrie „Haaretz“, citând pe cei de la „Spiegel Online“.

Cartea, intitulată „John F. Kennedy Unter Deutschen„ („John F. Kennedy printre germani“) şi editată de Oliver Lubrich prezintă jurnale de călătorie, scrisori dintre anii 1937 şi 1945 şi vorbeşte despre cele trei vizite din anii 1937, 1939 şi 1945, făcute de Kennedy în Germania.

„La prima vedere, ţi-ar putea lăsa impresia că fostul preşedinte a aprobat mişcarea fascistă şi, mai mult decât atât, că l-a admirat pe Hitler“, scrie „Der Spiegel”.

Presa germană a publicat pasaje din carte chiar cu o lună înaintea vizitei de la Berlin a preşedintelui Obama cu ocazia celebrării celor 50 de ani ale discurului „Ich Bin ei Berliner“/ „Sunt un berlinez“ al lui Kennedy.

Cartea îl citează pe Kennedy, care spune că popoarele nordice par superioare vecinilor din sud. Mai mult decât atât, el a numit autostrăzile Germaniei, construite de nazişti, cele mai bune din lume.

Chiar şi după războiul din Europa, Kennedy a continuat cu afirmaţiile pozitive la adresa lui Hitler. La 1 august 1945, a scris că oricine ar vizita locuri precum reşedinţa lui Hitler din Alpii Bavarezi, şi-ar da seama cum conducătorul german a fost recunoscut ca unul dintre cei mai importanţi oameni din lume.

Kenedy a luptat în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial şi a fost decorat în timp ce servea marina din Pacific. Fratele său mai mare, Joseph Jr, pilot de avion, a murit într-o misiune riscantă din Europa. Referitori la germani, sentimentele lui „oscilau între atracţie şi repulsie. Admira realizările lor tehnologice“, conchide „Der Spiegel“.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite