Premiul secţiunii Un Certain Regard, câştigat de un film finlandez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „The happiest day in the life of Olli Mäki“, regizat de cineastul finlandez Juho Kuosmanen, a câştigat sâmbătă seară premiul secţiunii Un Certain Regard la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes.

Secţiunea Un Certain Regard a inclus în competiţia din acest an 18 pelicule, dintre care 7 au fost lungmetraje de debut. Filmul de deschidere a fost ”Clash”, de Mohamed Diab, iar printre peliculele selectate s-a aflat şi ”Dogs”, lungmetrajul de debut al regizorului român Bogdan Mirică, relatează leparisien.fr.

Juriul secţiunii Un Certain Regard a fost prezidat de actriţa elveţiană Marthe Keller şi a fost alcătuit din Jessica Hausner (regizor, producător - Austria), Diego Luna (actor, regizor, producător - Mexic), Ruben Östlund (regizor - Suedia) şi Céline Sallette (actriţă - Franţa).

Cu 24 de ore înainte de anunţarea câştigătorului trofeului Palme d'Or, filmul ”The happiest day in the life of Olli Mäki”, de Juho Kuosmanen, a câştigat, sâmbătă seară, premiul secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes. Această peliculă reprezintă lungmetrajul de debut al cineastului finlandez în vârstă de 36 de ani.

Turnat în alb negru, lungmetrajul spune povestea unui pugilist finlandez care luptă pentru titlul de campion mondial la box, la începutul anilor 1960.În 2015, acest premiu a revenit peliculei ”Hrutar”, regizat de cineastrul islandez Grimur Hakonarson.

Premiul Juriului secţiunii Un Certain Regard 2016 a fost atribuit cineastului japonez Koji Fukada, regizorul filmului ”Harmonium”.Premiul Special Un Certain Regard a fost câştigat de olandezul Michael Dudok De Vit pentru pelicula ”La Tortue Rouge”.

Cineastul american Matt Ross a câştigat premiul pentru regie în această secţiune, cu filmul ”Captain Fantastic”.
Surorile Delphine şi Muriel Coulin au câştigat premiul pentru scenariu, cu pelicula ”Voir du Pays”.

Un Certain Regard este una dintre secţiunile permanente ale Festivalului de Film de la Cannes, introdusă în 1978. Se desfăşoară în Sala Debussy, în paralel cu competiţia pentru câştigarea principalului trofeu atribuit la Cannes, Palme d'Or.

Această secţiune a festivalului a fost creată în 1978 de Gilles Jacob. În fiecare an, Un Certain Regard prezintă un grup de filme ce au stiluri şi viziuni variate şi care ”luptă” pentru recunoaştere internaţională.

image
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite