Poeta Nora Iuga este sărbătorită, la 83 de ani, cu lectură de poezii şi muzică aleasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această seară, Nora Iuga, „marea doamnă a poeziei româneşti“, este celebrată de către colegii de breaslă cu ocazia împlinirii, pe 4 ianuarie, a vârstei de 83 de ani. Evenimentul are loc la Andalivia Art Club şi cuprinde lecturi de poezie susţinute de Nora Iuga, în prezenţa invitaţilor Gabriela Adameşteanu, Carmen Muşat, Constantin Abăluţă, Valeriu Mircea Popa, Teodor Dună, Corina Sabău şi Bianca Burţa-Cernat.

Nora Iuga a realizat selecţiile muzicale care vor fi difuzate pe parcursul evenimentului: de la chansonete la compoziţii muzicale de balet pentru orchestră, de la Maria Tănase la Marlene Dietrich, de la Igor Stravinski la Frédéric Chopin. 

Cu această ocazie, vor fi prezentate şi fragmente din filmul documentar „Aici Nora Iuga“, în regia lui Vlad Rotaru, scenariu şi producţie: un cristian, film realizat cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România. Partener al evenimentului: Editura Polirom & Cartea Românească. PR event: Andra Rotaru.

„Nora Iuga este o personalitate a literaturii române contemporane şi un om admirabil din toate punctele de vedere, căci, fără urmă de vanitate, nu-şi arogă statut de vedetă şi nu vrea să fie nici mai mult (dar nici mai puţin) decât ceea ce este: un scriitor de vocaţie, pentru care literatura şi viaţa se confundă, se nutresc reciproc“. (Adriana Bittel)

Nora Iuga este o cunoscută poetă, romancieră, eseistă şi traducătoare din limba germană. Licenţiată a Facultăţii de Filologie, specializarea Germanistică, Universitatea din Bucureşti (1953). I-a avut ca profesori pe Tudor Vianu şi George Călinescu. Profesoară de limba germană între 1954 şi 1955, lucrează ca bibliograf la Biblioteca Centrală de stat, în perioada 1955-1969. Din 1969 până în1977, a fost redactor la Editura Enciclopedică. Jurnalistă la ziarele de limbă germană “Neuer Weg” şi “Volk und Kultur” (1977-1986). Din 1971 este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi membră PEN-Club. Susţine lecturi publice în străinătate şi primeşte numeroase burse de creaţie.

La 79 de ani, Nora Iuga a devenit cel mai vârstnic blogger literar. În 2009 a câştigat cea mai importantă bursă oferită de statul german unui scriitor străin: Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD). De asemenea, i-au fost acordate Premiul ,,Friedrich Gundolf” de către Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, cinci premii ale Uniunii Scriitorilor în anii 1981, 1994, 1998, 2001, 2006 şi numeroase alte premii ale unor oraşe şi reviste din ţară.

A publicat de-a lungul anilor peste 20 de volume de poezie şi proză, a tradus peste 15 volume din literatura germană şi volumele ei au fost traduse în  peste 10 limbi străine. Dintre volumele de poezii, menţionăm  “Vina nu e a mea”, “Opinii despre durere”, “Inima ca un pumn de boxeur”, “Piaţa cerului”, “Dactilografa de noapte”, “Fetiţa cu o mie de riduri”, “Petrecere la Montrouge”, “Câinele ud e o salcie”, romane şi memorialistică, printre care “Săpunul lui Leopold Bloom”, “Lebăda cu două intrări”, “Sexagenara şi tânărul”, “Hai să furăm pepeni”, “Berlinul meu e un monolog”. 

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri