Perechi celebre: Marilyn Monroe şi Arthur Miller, un cuplu emblematic al anilor '50

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marilyn Monroe şi Arthur Miller, în ziua nunţii, pe 29 iunie 1956 FOTO: Facebook
Marilyn Monroe şi Arthur Miller, în ziua nunţii, pe 29 iunie 1956 FOTO: Facebook

Celebrul dramaturg Arthur Miller şi „clepsidra” Marilyn Monroe au format, între anii 1956-1961, cel mai râvnit cuplu din lumea americană. Adevarul.ro prezintă vieţile celor doi înainte să se întâlnească, dar şi în timpul căsniciei lor.

Volumul „Marilyn Monroe şi Arthur Miller” al autoarei Christa Maerker, din seria „Perechi Celebre”, descrie viaţa tumultoasă a actriţei blonde, încercând să-şi consolideze cariera şi să fie, în acelaşi timp, împlinită sentimental. 

Universurile lui Marilyn şi al lui Arthur străluceau, însă în feluri diferite. Arthur era cel mai aprig dramaturg al vremii, cu spectacole de succes pe Broadway, cu o intelectualitate şi o moralitate vădite, pe când Marilyn, pe numele său real Norma Jeane, era actriţa care lumina ecranele televizoarelor, considerată zeiţa sexului şi apreciată îndeosebi pentru trupul fermecător şi pentru inocenţa cu efect dezarmant asupra publicului masculin din SUA. 

„Deşi nu ştia cine este, Marilyn ştia totuşi foarte bine cine voia să ajungă” 

marilyn monroe

Blonda care avea mai târziu să pozeze în calendare pentru bărbaţi şi-a petrecut copilăria mai mult prin orfelinate, apoi cu nişte părinţi adoptivi distanţi. Abia din momentul în care a trecut în grija unei mătuşi (Grace), Marilyn începe să-şi construiască atitudinea care a consacrat-o: aceea de star de cinema. 

„Închide ochii, ridică colţurile gurii, ţine gura deschisă, închide gura, înclină capul, ţine-l drept” - sugestiile din partea mătuşii Grace se înşiruiau fără oprire, iar Marilyn era precum lutul în mâinile sale, lăsându-se cu uşurinţă modelată. Încă de la nouă ani îi plăceau laudele care i se aduceau şi se simţea bine în centrul atenţiei. Grace îi crea o identitate în care Marilyn simţea că se regăsea. 

Chiar şi în centrul atenţiei este, de obicei, singură 

Tânăra voluptoasă se dedică întru totul formării unei imagini impecabile, îşi pune corpul din ce în ce mai mult în valoare, iar la un moment dat i se reproşează că „are prea mult sex-appeal”. Colaborează cu diverşi fotografi, care-i apreciază aspectul natural şi vioiciunea din privire şi, la puţin timp, ajunge să ia legătura cu Ben Lyon, „vânătorul de talente” de la studiourile de producţie Fox. De aici începe cariera cinematografică a lui Marilyn. 

Nu prin vorbe, Marilyn, la asta oricum nu te pricepi. Arată-le altfel...”, îi spune Natasha Lytess, profesoara de actorie a Studiourilor Columbia, încercând s-o înveţe pe Marilyn tainele seducţiei prin expresivitatea corpului său. 

Primul soţ: jucătorul de baseball Joe DiMaggio

Înainte ca Marilyn să fie oficial partenera şi soţia lui Arthur Miller, aceasta a format un cuplu alături de celebrul sportiv Joe DiMaggio. Relaţia nu promitea multe, în ciuda condiţiei materiale a aşa-zisului „erou naţional”, faţă de care actriţa era total indiferentă. Joe o împiedica pe Marilyn să obţină ceea ce ea îşi dorea cel mai mult: faimă. 

Cei doi s-au căsătorit într-un moment în care Marilyn se afla în plină ascensiune. Joe avea nevoie de o soţie ascultătoare şi liniştită, iar actriţa blondă, care îşi trata munca cu foarte multă seriozitate, nu se putea încadra în acest şablon. Nepotrivirile dintre ei erau numeroase, motiv pentru care căsnicia a luat sfârşit repede. 

Imaginea care a făcut înconjurul lumii

marilyn monroe

La scurt timp după ruptură, fotograful Sam Shaw i-a propus lui Marilyn Monroe o fotografie care a devenit rapid celebră pe întreg mapamondul. Diva blondă stă în staţia de metrou Lexington Avenue din New York pe un grilaj de aerisire, când pe dedesubt trece un metrou în plină viteză. Consecinţa: actriţa este surprinsă cu fusta şi cu părul în vânt. Imaginea face înconjurul lumii şi creşte şi mai mult popularitatea lui Marilyn. 

Dramaturgul Arthur Miller revine în viaţa actriţei, iar sentimentele dintre cei doi se reaprind. Lui Miller i se părea că este, în ciuda optimismului şi a zâmbetului pe care le afişa întotdeauna, cea mai tristă femeie din lume. Marilyn simte tandreţe în privirea şi în gesturile lui Arthur, lucru pe care nu-l simţise la Joe DiMaggio şi la niciun alt bărbat. 

Diva blondă ajunsese să-i tulbure nopţile dramaturgului Arthur Miller, motiv pentru care acesta şi-a părăsit soţia de la acea vreme pentru a alerga după o himeră. 

Marilyn era veşnic indecisă, deseori cuprinsă de angoasă şi doar rareori sinceră în raportul cu zâmbetul permanent de pe chipul său. Nu era un zâmbet liber, natural. L-a exersat îndelung, căci, în trecut, cineva i-a spus că spaţiul dintre vârful nasului şi gură era prea îngust şi i se vedeau prea mult gingiile. Lucrase atât de mult la acel zâmbet, încât îi tremura buza de sus atunci când îl afişa, ceea ce-i înnebunea pe bărbaţi. 

„Marilyn confundă în permanenţă mila sau empatia cu iubirea, iar aceasta este într-adevăr o dramă”

Mariajul dintre Arthur Miller şi Marilyn Monroe era bazat, în viziunea lui Arthur, pe teorica succesului din anii cincizeci, conform căreia „în spatele tuturor bărbaţilor importanţi se află o femeie frumoasă”. Iar Marilyn nu era doar frumoasă, ci şi importantă la rândul ei. Pentru ea, în schimb, căsătoria era dovada că este visată, dorită şi iubită şi erau vizibile speranţele pe care şi le punea în această relaţie. 

„Now is Forever” 

marilyn şi arthur miller

Cununia a avut loc pe 29 iunie 1956 şi a fost una simplă, la care nu au bătut nici măcar clopote de nuntă. Arthur a gravat pe verighete citatul „Now is forever”, însă acest "pentru totdeauna" nu a durat decât patru ani. 

Acesta a apreciat-o şi a admirat-o dintotdeauna pe Marilyn, însă nu făţiş. O susţinea financiar şi îi acorda libertatea de a se perfecţiona, el apropiindu-se de sfârşitul carierei de dramaturg. Miller mărturisea, la un moment dat, că şi-ar fi dorit ca diva blondă să-l facă să se simtă din nou ca la 20 de ani, dacă nu ar fi fost atât de ocupată să devină o actriţă din ce în ce mai bună. 

„Tot timpul am încercat să mă perfecţionez, şi care e rezultatul: sunt propria mea imitaţie. Asta m-a atras atât de mult la Arthur. Când m-a căsătorit cu el, am crezut că o să reuşesc să scap de Marilyn Monroe cu ajutorul lui”, spune Marilyn. Însă goana după celebritate o împingea întotdeauna spre rolurile deja clişeistice, îndepărtându-se de soţul ei şi de dorinţa iniţială, de a-şi reinventa viaţa alături de el. 

Pe 11 noiembrie 1961, cuplul Miller se desparte, după patru ani de căsnicie. Cei doi porniseră la drum cu gândul de a începe o nouă viaţă, uitând că a mai existat o viaţă înaintea acesteia abia începute, care nu putea fi uitată atât de uşor şi care îi va ajunge întotdeauna din urmă. 

Pe 6 august 1962, Marilyn Monroe se stinge din viaţă, la doar 33 de ani. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la moartea divei blonde. 

La finalul căsniciei, Arthur constata: „Oricât de sentimental ar suna, poate [Marilyn] chiar aparţinea lumii întregi”. 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite