NexT împlineşte 10 ani. De joi,  bucureştenii vor putea vedea o selecţie impresionantă de scurtmetraje contemporane, inclusiv despre LGBT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ediţia aniversară a Festivalul Internaţional de Film NexT se va desfăşura între 7 şi 11 aprilie
Ediţia aniversară a Festivalul Internaţional de Film NexT se va desfăşura între 7 şi 11 aprilie

Ediţia aniversară a celui mai mare festival de scurtmetraje din România, Festivalul Internaţional de Film NexT  va începe oficial joi, 7 aprilie, la ora 19.30, la Clubul Ţăranului. Festivalul aduce şi anul acesta în faţa publicului românesc cele mai noi şi mai inovatoare scurtmetraje din toate colţurile lumii, alese din peste 2.000 de filme înscrise.

Ediţia aniversară  propune publicului din Bucureşti 140 de filme scurte recente, inventive şi inovatoare, în nu mai puţin de 16 secţiuni, zeci de invitaţi speciali, seminarii şi petreceri de proporţii cosmice.

Out in Space, Oscars Night, Avant-garde, NexT is Feminist, LGBT şi Hanky Panky sunt doar câteva dintre programele de neratat ale ediţiei. Ediţia aniversară ce sărbătoreşte 10 ani de existenţă a festivaului durează până pe 11 aprilie.

Cu ocazia ediţiei aniversare NexT, Clubul Ţăranului găzduieşte expoziţia De 10 x NexT, care adună posterele realizate de artistul vizual şi realizatorul de film de animaţie Matei Branea, din toate cele zece ediţii ale festivalului.

Tot mâine este şi prima zi a seminarului de sunet „Plimbări sonore", susţinut de jurnalista şi muziciana Maria Balabaş. Atelierul  care se întinde pe durata a trei zile ia forma unei plimbări prin Bucureşti, timp în care participanţii vor învăţa cum contribuie sunetul la construcţia de ansamblu a unui film, cum se creează o imagine sonoră şi altele.

La gala de deschidere Ada Solomon, iniţiatoarea Societăţii Culturale NexT, şi Yvonne Irimescu, coordonatoarea festivalului, vor prezenta cele mai importante momente ale ediţiei. Deschiderea va fi urmată de scurtmetrajele din secţiunea aniversară 10 ani de NexT şi de filmul filmul lui Laszlo Nemes, care a câştigat anul acesta Oscarul pentru cel mai bun film străin, Son of Saul.

next

10 ani de NexT

Ediţia aniversară de anul acesta se va desfăşura între 7 şi 11 aprilie 2016 la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvira Popescu şi într-o serie de spaţii neconvenţionale, amenajate special pentru a găzdui proiecţii de film. De la filme narative clasice la experimente inovatoare formal sau filme asumat politice, selecţia realizată anul acesta de criticul de film Irina Trocan şi cei doi noi selecţioneri Massimiliano Nardulli şi Oana Ghera reuneşte stiluri şi influenţe cinematografice diverse, propunându-şi să ofere publicului român o privire cât mai cuprinzătoare asupra producţiei de scurtmetraj la nivel internaţional.

Înfiinţat în 2006 în memoria a doi cineaşti talentaţi – regizorul Cristian Nemescu şi sound designerul şi compozitorul Andrei Toncu – Festivalul Internaţional de Film NexT îşi asuma misiunea  de a scoate în faţă voci originale şi curajoase, ce îşi vor impune în viitor semnătura în cinematografia contemporană. Ada Solomon, directorul Festivalului Internaţional de Film NexT, vorbeşte mai pe larg despre valorile NexT

„Am încercat în cei 10 ani de NexT să păstrăm viu spiritul liber, inventivitatea şi solidaritatea în comunitatea cinematografică, aşa cum le-am învăţat de la Cristi Nemescu şi de la Andrei (Otto) Toncu. Sper din tot sufletul că am reuşit şi că vom putea să continuăm să plantăm aceste valori atât în tinerii cineaşti cu care ne întâlnim la NexT, cât şi – sau poate mai ales – în publicul NexT”

Programul ediţiei cu numărul zece este alcătuit din două secţiuni competiţionale, naţională şi internaţională şi este  completat de programele paralele care aduc în premieră pe ecranele din România scurtmetrajele nominalizate la premiile Academiei Europene de Film, în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes sau la premiile Oscar şi o serie de alte surprize care urmează să fie anunţate în perioada imediat următoare.

A zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc între 7 şi 11 aprilie, la Clubul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco şi la CinemaPRO, Institutul Cultural Român, Club Control, J’ai Bistrot, Cărtureşti, Terra Events Hall, DESCHIS Gastrobar.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite