Moştenirea celebrului scriitor argentinian Borges ar putea ajunge la nepoţii văduvei sale

0
Publicat:

Moştenirea şi drepturile patrimoniale asupra operei literare a celebrului scriitor argentinian Jorge Luis Borges ar putea ajunge în proprietatea nepoţilor văduvei sale, care era şi legatarul său universal, decedată la sfârşitul lunii martie fără să lase în urma sa un testament, a anunţat marţi avocatul ei, informează AFP.

Jorge Luis Borges
Jorge Luis Borges a decedat în iunie 1986 la Geneva. Foto: Arhivă

Maria Kodama, ea însăşi scriitoare şi colaboratoare de lungă durată a autorului, a murit pe 26 martie la Buenos Aires, la vârsta de 86 de ani. Jorge Luis Borges, care a decedat în iunie 1986 la Geneva, s-a căsătorit cu ea cu doar două luni înaintea morţii lui şi nu a avut copii, scrie Agerpres.

Fernando Soto, avocatul Mariei Kodama, a dezvăluit luni în presa argentiniană că „ea nu a lăsat un testament", că „notarul ei de încredere nu avea un testament şi că nimeni dintre cei consultaţi nu ştie nimic despre vreun testament".

Avocatul a adăugat că în aceste circumstanţe, şi pentru a preveni orice dispută, s-a prezentat în faţa instanţei în calitate de „persoană interesată", pentru a solicita măsuri de protecţie ce vizează bunurile scriitorului şi, de asemenea, demararea unei proceduri pentru căutarea unor eventuali moştenitori.

Marţi, cinci nepoţi s-au prezentat, copiii lui Jorge Kodama (fratele decedat al Mariei Kodama), pentru a atesta această legătură" şi „care se află în Argentina", a declarat Fernando Soto pentru AFP.

  „Nepoţii vor desemna cu siguranţă un administrator”

În absenţa unor dispoziţii testamentare sau a unor moştenitori recunoscuţi de justiţie, moştenirea scriitorului Jorge Luis Borges, care include bunuri imobiliare, biblioteca sa, manuscrise, drepturi de autor, precum şi decizii - de editare, în special - privind viitorul operei sale literare, va trece în proprietatea statului argentinian.

În acest stadiu, deocamdată nu este clar cine va fi desemnat custodele operei sale literare.Nepoţii vor desemna cu siguranţă un administrator, nu un executor testamentar, pentru a avea grijă de opera literară, înaintea unei sentinţe de declarare a moştenirii" de către instanţă, a adăugat avocatul Fernando Soto.

La scurt timp după aceste declaraţii, grupul editorial Penguin Random House, prin intermediul filialei sale Sudamericana, citată de agenţia oficială Telam, a precizat că îşi va continua „planul de publicare aşa cum era prevăzut" în privinţa operei lui Borges, incluzând mai ales o reeditare a volumului de poezii „Fervor de Buenos Aires" cu ocazia centenarului publicării sale din 1923.

Maria Kodama, cea de-a doua soţie a scriitorului Jorge Luis Borges, autor al unor volume precum „Ficţiuni", „Cartea de nisip", „Aleph" şi „Relatarea lui Brodie", a înfiinţat în anul 1988 Fundaţia Jorge Luis Borges. Însă acea fundaţie „funcţiona cu o finanţare care depindea de Maria, de bunurile care îi aparţineau. Toate acestea se întorc la moştenire, nu la fundaţie", a precizat luni avocatul Fernando Soto.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite