MINUNILE LUMII. Templul zeiţei Artemis din Efes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Templul zeiţei Artemis din Efes a fost distrus de un incendiu, în anul 356 î.Hr. FOTO: Wikipedia
Templul zeiţei Artemis din Efes a fost distrus de un incendiu, în anul 356 î.Hr. FOTO: Wikipedia

Templul din marmură al zeiţei Artemis, din oraşul Efes al Greciei antice, a fost construit în cinstea zeiţei, în anul 550 î.Hr., iar în anul 356 î.Hr., a fost distrus într-un incendiu. În urma flăcărilor au mai rămas numai câteva statui, ca dovadă a ceea ce este recunoscut drept una dintre Cele Şapte Minuni ale Lumii Antice.

În anul 550 î.Hr., regele Croesus din Lydia a cucerit oraşul Efes şi alte oraşe din Grecia antică. În timpul luptei a fost distrus un templu al zeiţei Artemis. De aceea, Croesus a luat decizia să construiască unul nou. Aşa a luat naştere templul zeiţei Artemis din Efes. 

127 de coloane în jurul statuii lui Artemis

Monumentul avea dimensiunea de 105 metri lungime şi 51 de metri lăţime. Artemis (Diana la romani), era zeiţa vânătorii şi a naturii sălbatice, iar în religia locuitorilor din Efes, era zeiţa fertilităţii. Statuia care o reprezenta pe Artemis avea o înălţime de doi metri şi era acoperită cu aur şi argint. Aceasta se afla în interioriul templului şi era înconjurată de 127 de coloane de 18 metri înălţime. Trecerea spre terasa superioară a templului se făcea prin intermediul unor scări de marmură, construite în jurul întregii clădiri. Uşa din centrul monumentului era străjuită de două statui unice de amazoane. Philon, unul dintre cei mai mari filosofi greci, spunea despre templu: “Am văzut zidurile din Babilon, am vazut grădinile din Semiramis, am văzut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rodos, piramidele. Dar când am văzut templul din Efes, celelalte minuni au dispărut ca în ceaţă".

statuie zeita artemis

Monumentul a fost distrus de un incendiu, la 22 iulie 356 î.Hr., provocat de Herostratus, un tânăr din Efes, care şi-a creat notorietatea pe baza acestui incident. În prezent, templul ar fi fost plasat lângă oraşul Selkuc din Turcia, la 50 de kilometri de portul turcesc Izmir. 

Legenda spune că, în noaptea în care templul a ars, s-a născut Alexandru cel Mare, iar zeiţa Artemis a fost prea ocupată cu naşterea lui şi nu a avut timp să se ocupe de protejarea templului.

Din templul nu au rămas decat puţine urme. Până astăzi au mai rămas doar câteva statui, care au servit drept sursă de inspiraţie pentru picturi aflate în catedrale mari din lume, cum ar fi Catedrala din Vatican. În anul 356 î.Hr., templul a fost reconstruit de către cetăţenii oraşului Efes, dar a fost dărâmat din nou, odată cu apariţia creştinismului. Efesul a fost unul dintre cele mai bogate centre bancare ale lumii antice, cu un templu magnific, care a fost, într-adevăr, una dintre Cele Şapte Minuni ale Lumii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite