Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a semnat la Cannes o convenţie între CNC-ul românesc şi cel francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a semnat, duminică, 15 mai,  la Cannes, o convenţie de cooperare între Centrul Naţional al Cinematografiei din România şi cel din Franţa (Le Centre national du cinéma et de l'image animeé).

Această nouă convenţie prevede o expertiză detaliată acordată de către partea franceză în privinţa modului de funcţionare şi organizare a Centrului Naţional al Cinematografiei, mai ales în relaţiile cu instituţiile europene şi internaţionale, dar şi în dezvoltarea de proiecte menite să susţină educaţia cinematografică şi cinefilia, şi de asemenea îmbunătăţirea unor aspecte nefuncţionale la nivelul sistemului de finanţare şi promovare a cinematografiei naţionale.Ministrul Culturii a declarat pe Facebook:

O veste extrordinară pentru cinematografia românească: azi, la Cannes, s-a semnat Convenţia de Cooperare între Centrul Naţional al Cinematografiei din România şi Le Centre national du cinéma et de l'image animeé din Franţa, un document prin care se va pune în aplicare o politică comună în domeniul cinematografiei. Scopul principal al Convenţiei este schimbul de experţi, elaborarea de instrumente juridice şi formarea profesională, precum şi conservarea patrimoniului cinematografic şi circulaţia operelor dintre cele două state.

Ministrul Culturii a anunţat  de asemenea că a participat sâmbătă  la Conferinţa CinEd, despre dezvoltarea educaţiei cinematografice pentru elevii europeni cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani, organizată prin Programul Europa Creativă, împreună cu Institutul Francez.

”Ieri, 14 mai, delegaţia Ministerului Culturii condusă de Corina Şuteu a ajuns la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes. Ministrul Culturii a participat la Conferinţa CinEd, cu tema dezvoltării educaţiei cinematografice pentru elevii cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani din Europa, organizată prin Programul Europa Creativă, împreună cu Institutul Francez”  a scris Corina Şuteu.

Ministrul Culturii a precizat că în cadrul conferinţei a vorbit despre ”discrepanţa majoră” în privinţa educaţiei cinematografice dintre ţările din fostul bloc comunist şi ţările din Europa de vest.”Acest program va fi implementat în România prin intermediul a două asociaţii culturale - NexT şi Macondo. Ministerul Culturii îşi propune să integreze acest program în politica sa publică în următorii ani”, a mai anunţat Corina Şuteu.

2016 marchează una dintre cele mai consistente prezenţe româneşti din istoria Cannes-ului. Standul din Marché du Film va promova în cadrul industriei internaţionale filmele româneşti din Selecţia oficială, pe cele din Marché du Film/ Film Market, şi filmele realizate în coproducţie minoritară.Cristian Mungiu cu ”Bacalaureat” şi Cristi Puiu cu filmul ”Sieranevada” au fost selectaţi în competiţia oficială, alături de pelicule semnate de cineaşti celebri, precum Pedro Almodóvar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan şi fraţii Dardenne. Filmul ”Câini”, al lui Bogdan Mirică, a fost de asemenea inclus în selecţia oficială şi va concura în secţiunea Un Certain Regard. Filmul ”4:15 p.m. sfârşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, a fost inclus în competiţia oficială de scurtmetraje, iar ”Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation.

În cadrul Marché du Film vor fi proiectate opt filme: ”Varză, cartofi şi alţi demoni” în regia lui Şerban Georgescu, ”Dublu” de Catrinel Dănăiaţă, ”Aniversarea”, în regia lui Dan Chişu, ”La drum cu tata”, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu, ”Dincolo de calea ferată” de Cătălin Mitulescu, ”Box”, regizat de Florin Şerban, ”Lumea e a mea”, în regia lui Nicolae Constantin Tănase şi ”Minte-mă frumos în Centrul Vechi” regizat de Iura Luncaşu.Două coproducţii cu participare românească vor fi prezente la Cannes anul acesta: în competiţia oficială, lungmetrajul ”Toni Erdmann”, o coproducţie Germania-Austria-România, coproducător român Ada Solomon, iar în secţiunea Semaine de la Critique, va fi proiectat filmul ”Albüm” (Turcia/Franţa/România, coproducători români: Oana Iancu şi Călin Peter Netzer).

De asemenea, Radu Muntean, regizorul filmelor ”Hârtia va fi albastră”, ”Marţi, după Crăciun” şi ”Boogie”, face parte din juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes.Producătoarea filmului ”Ilegitim”, Anamaria Antoci, a fost selectată în programul Producers on the Move (14-17 Mai). Aflat la cea de-a 17-a ediţie, programul are drept scop perfecţionarea profesională a producătorilor; anul acesta fiind selectaţi 20 de specialişti din industria cinematografică europeană.Regizoarea Anca Damian va participa la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Anca Damian a regizat ”Carre”, unul dintre cele cinci scurtmetraje care au legătură cu benzile desenate sau cu animaţiile, în care joacă tineri actori.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 11 - 22 mai. Juriul competiţiei oficiale este prezidat de cineastul australian George Miller.

Bacalaureat 2
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite