„Lupu“ şi „Love Building“, în premieră la Noaptea Albă a Filmului Românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectatorii la ediţia de anul trecut a Nopţii Albe     FOTO www.cinemarx.ro
Spectatorii la ediţia de anul trecut a Nopţii Albe     FOTO www.cinemarx.ro

Noaptea Albă a Filmului Românesc, un eveniment aflat la cea de-a patra ediţie, va avea loc, anul acesta, pe 20 septembrie, în Capitală şi include proiecţii ale unor pelicule în premieră, precum „Lupu“, în regia lui Bogdan Mustaţă.

În cadrul ediţiei din acest an a Nopţii Albe a Filmului Românesc, spectatorii vor putea viziona atât producţii recent lansate, recompensate pe plan internaţional sau care s-au bucurat de success la public, cît şi clasice, care au influenţat generaţii de artişti. Din selecţie nu lipsesc nici documentare originale sau cele mai bune scurtmetraje româneşti ale anului 2013.

În acest an, la Noaptea Albă, bucureştenii vor avea parte de o surpriză, „Lupu“, debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mustaţă, va fi proiectat în avanpremieră pe 20 septembrie. Filmul ilustrează o călătorie suprarealistă a unui adolescent în lumea morţii şi a dragostei, iar recent a fost prezentat în competiţia Festivalului de la Sarajevo. Din distribuţie fac parte actorii Mihai Vasilescu, Ada Condeescu, Costel Caşcaval, Carmen Ungureanu şi Sergiu Nicolaescu.

Un alt debut regizoral inclus în programul Nopţii Albe este cel al Iuliei Rugină, „Love Building“. Distins cu premiul publicului şi menţiunea specială a juriului la Festivalul Internaţional de Film B-EST şi avându-i în rolurile principale pe Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol, producţiei „Love Building“ i s-a găsit şi-un mod inedit de promovare, printr-un site de dating. Filmul prinde din urmă 14 cupluri ajunse în impas, ajutate de trei pshihoterapeuţi şi traineri ai unei tabere, care încearcă să-şi reconstruiască poveştile de dragoste. Dar cei trei traineri meniţi să îi asiste au propriile lor probleme, iar lucrurile scapă de sub control.

„Poziţia copilului“, în regia lui Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin şi desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, „Sunt o babă comunistă“, cel mai recent film al regizorului Stere Gulea, cu Luminiţa Gheorghiu în rol principal, alături de „Şi caii sunt verzi pe pereţi“, o poveste tragi-comică despre iluzia îmbogăţirii în România, în regia lui Dan Chişu, fac parte din programul evenimentului.

Noaptea Albă a Filmului Românesc a pregătit cinefililor şi o selecţie a celor mai noi scurtmetraje, printre care „O umbră de nor“, în regia lui Radu Jude, desemnat anul acesta Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Sarajevo şi la Festivalul de Film Transilvania (TIFF), „Claudiu şi crapii“, de Andrei Tănase şi „Pastila fericirii“, de Cecilia Felmeri. Urmate de „În acvariu“, al lui Tudor Cristian Jurgiu – recompensat cu premiul Cinefondation la Festivalul de Film de la Cannes 2013, „My Baby“, în regia Luizei Pârvu şi „Bad Penny“, de Andrei Creţulescu.

Evenimentul îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.

La ediţia de anul trecut, peste 8.500 de spectatori s-au bucurat de filmele din programul Nopţii Albe.
Spectatorii sunt aşteptaţi la proiecţiile de film de la Cinema Studio, CinemaPro, Cinema Elvira Popescu, Muzeul Ţăranului Român, Parcul Herăstrău, Club Control, Dianei 4, Biblioteca Centrală Universitară (Strada de C’Arte).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite